Annons

Två miljoner nya kunder per dag – svenskar bygger Googles videosuccé

Serge Lachapelle, produktchef för Googles videokonferenstjänst, som nyligen bytt namn från Google Hangouts till Google Meet.
Serge Lachapelle, produktchef för Googles videokonferenstjänst, som nyligen bytt namn från Google Hangouts till Google Meet.
Googles tjänst för gruppsamtal har exploderat i popularitet sedan viruskrisen bröt ut och blivit en potentiell kassako. Bakom videotjänsten – som nyligen bytt namn från Hangouts till Meet – döljer sig tre svenska startupbolag och ett par hundra ingenjörer på sökjättens Stockholmskontor. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Google Meet började utvecklas av mig och tre andra ingenjörer på Googles Sverigekontor i början av 2016”, förklarar Serge Lachapelle, produktchef för Googles videokonferenstjänst.

Men egentligen börjar historien långt tidigare än så. 

Tekniken har sina rötter i den forskning som Serge Lachapelle, och hans kollegor, bedrev på Luleå tekniska universitet på 90-talet, samt i innovationer från KTH, Ericsson och Skype. Serge Lachapelle startade sedan ett videokonferensbolag 1998, som han sålde till Google 2007. Och han var med att bygga den första versionen av Google Hangouts, som lanserades redan 2011. 

Mer om det om en stund.

Vi var unga och lite naiva när vi startade företaget.

Först måste det påpekas att viruspandemin fått videokonferenssystem att fullkomligt explodera i hela världen. Uppstickaren på området, Google Meet-utmanaren Zoom gick i förra veckan ut med att man har passerat 300 miljoner dagliga användare, att jämföra med 10 miljoner i december 2019. 

Zoom värderas nu till 44 miljarder dollar på Nasdaqbörsen. Det är nästan dubbelt så högt som börsvärdet för den svenska musikjätten Spotify. 

Även konkurrenter som Microsoft Teams och Webex har sett användandet öka i raketfart.

Läs mer: Stjärnförvaltarna tar norska videotjänsten Pexip till börsen

För närvarande kan Google inte uppge exakt hur många användare Meet har. Men en talesperson för bolaget säger att antalet är 25 gånger fler än innan pandemin slog till. Användandet överstiger nu två miljarder minuter per dag. Och periodvis har man fått kring två miljoner nya användare per dag. 

”När man får två miljoner nya användare på en dag brukar det vara en milstolpe. Men de senaste veckorna har det blivit vardag”, säger Serge Lachapelle.

Uppgången gynnar sökjätten på flera sätt. Google tjänar bland annat pengar på att sälja molntjänster, hårdvara och avancerade funktioner, som möten för 250 deltagare, till sina kunder. 

Google Meets-teamets morgonmöte. Övre raden från vänster: Stefan Holmer, ingenjör, Serge Lachapelle, produktchef och Carolina Sartorius, ingenjör. Nedre raden: Rikard Herlitz, Ingenjörschef, och Josefin Karlsson, UX-designer.
Google Meets-teamets morgonmöte. Övre raden från vänster: Stefan Holmer, ingenjör, Serge Lachapelle, produktchef och Carolina Sartorius, ingenjör. Nedre raden: Rikard Herlitz, Ingenjörschef, och Josefin Karlsson, UX-designer.

Serge Lachapelle tar emot Di Digital i sitt hem i Vallentuna, via Google Meet. I bakgrunden syns en inramad bild av Dr Spock från tv-serien Star Trek. Väggen pryds av lysplattor som ändrar färg och på ett sidobord står en 3d-skrivare som den 46-åriga videopionjären använder för att trycka ut visir till vården.

Hans kärleksaffär med röst- och videosamtal började när han flyttade till Sverige från Kanada i mitten av 90-talet för att studera realtidskommunikation vid Luleå tekniska universitet. 

”De hade fantastisk bra fibernätverk i Luleå. Det var som knark. Jag hade aldrig haft ett videosamtal innan, aldrig lyssnat på streamad musik”, säger Serge Lachapelle. 

Några år senare startade han och några kollegor ett videokonferensbolag som hette Marratech. Med videotekniken var dyr och bandbredden i världen hade inte hunnit ikapp möjligheterna. Man lyckades komma upp i några hundra tusen användare, men där tog det stopp.

”Vi var unga och lite naiva när vi startade företaget. Dotcom-boomen gjorde ont”, minns Serge Lachapelle.

Räddningen kom när Google köpte Marratech 2007 för, enligt uppgift, kring 100 Mkr. 

”Vi blev inte rika. Investerarna fick tillbaka sina pengar och ett dussin av oss anställda fick jobb på Google. Det är jag glad för”, säger Serge Lachapelle, som snabbt blev en tongivande projektchef inom Googles olika realtidsvideoprojekt.

2010 följde Google upp köpet av Marratech genom att betala över en halv miljard kronor för det norsk-svenska börsbolaget Gips (Global Ip Solutions). Bolaget hade sina rötter inom KTH och Ericsson, och var känt för att ha utvecklat den röstteknik som användes av Skype. Gips teknik användes även i chattjänsten Google Talk.

Serge Lachapelle jobbade länge med en videochatt som var integrerad med Googles epostsystem Gmail. När denna tjänst skulle utvecklas till att omfatta hela team fick han vara med om att dra igång Google Hangouts, som alltså startades på Googles Stockholmskontor 2009, och släpptes 2011. 

I Italien såg vi hur eleverna började stänga av ljudet på sina lärare, eller klicka på ”eject from meeting”.

Från början var Hangouts tänkt som en social konsumenttjänst, men stegvis blev det tydligt att företag använde systemet för att hålla videokonferenser. I början av 2016 började Serge Lachapelle, och tre av hans kollegor, bygga om tjänsten med företag som främsta målgrupp. 

I januari 2017 köpte Google Limes Audio från Umeå med cirka 20 anställda för en hemlig summa. Bolaget hade då utvecklat mjuk- och hårdvara som tog bort de ekon som ofta tillkommer i samtal över telefon och på nätet. 

”Idag gör Limes-gänget Googles hårdvara för konferensrum. Det är otroligt viktigt för ljudupplevelsen”, säger Serge Lachapelle.

Läs mer: Guldregn över Umeås hetaste videostartup – förbereder börsnotering 

Det som idag heter Google Meet lanserades i mars 2017. Då tillkom även ett team i Seattle USA. Men merparten av de som jobbar med Meet och övriga realtidsvideotjänster sitter fortfarande i Stockholm. De jobbar under ledning av en annan techstjärna, Rikard Herlitz, tidigare teknikchef på Minecraft-skaparen Mojang (se bild ovan). 

Totalt jobbar drygt hälften av de cirka 400 medarbetarna på Googles Sverigekontor med de olika projekten. Vid sidan av Google Meet, driver man även Google Duo, med videosamtal mellan mobiltelefoner, och Google Web RTC, en öppen video- och röstplattform som också används av bolag som Microsoft, Skype, Facebook, Instagram och Snapchat.

På grund av coronakrisen är nu gruppsamtal mellan kollegor som jobbar hemifrån Google Meets främsta användningsområde. Men systemet används även för distansundervisning i skolor, där Googles plattform redan är utbredd, och för föreläsningar inför stora folksamlingar.

Utvecklingen innebär nya utmaningar för Serge Lachapelle och hans medarbetare. 

”Det kommer lite nya överraskningar under den närmaste tiden. Det är funktioner som ska ha mindre med konferensrum och mer med hemmaanvändande att göra”, säger han.

En ny utmaning är hur Google Meet ska hantera busiga och, i vissa fall, jävliga skolelever.

”I Asien var eleverna jättesnälla. Men i Italien såg vi hur eleverna började stänga av ljudet på sina lärare, eller klicka på ”eject from meeting”. Mjukvaran var inte gjord för busiga italienska studenter. Så väldigt snart lade vi till en moderatorsfunktion som gjorde att lärarna fick mer makt över mötets gång. Vi inser att det finns fler sådana scenarion, som utbildning eller situationer där man ska tala inför 250 personer och behöver mer kontroll över mötet”, säger Serge Lachapelle.

Hur han och kollegorna väljer att utforma de nya funktionerna kommer att påverka stämningen i gruppen för hundratals miljoner medarbetare, skolelever och företagare de kommande åren. 

”Efter corona kommer vi inte se de siffror vi gör nu, men det kommer vara högre än innan”, säger Serge Lachapelle.

Hör intervjun med Serge Lachapelle nedan:

Länk till acast

Läs mer: Apple och Googles svar till Tegnell – smittspårning effektivt även i Sverige

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer