Hoppa till innehållet

Tvärstopp för Voi – mycket nära att bli av med kontrakt värt 400 miljoner

Voi blir av med sitt monsterkontrakt om att leverera eldrivna hyrcyklar till Stockholms stad. En färsk dom i rätten slår fast att techbolagets anbud i upphandlingen var felaktigt.

Voi Technologys nya elcykel skulle hyras ut genom Stockholms stads uthyrningssystem.
Voi Technologys nya elcykel skulle hyras ut genom Stockholms stads uthyrningssystem.Foto: Press / TT

Det var i mars i år som Voi Technology vann Stockholms stads upphandling av ett nytt hyrcykelsystem. Kontraktet är värt hela 400 miljoner kronor och löper över sju år. 

”Jag ska inte sticka under stol med att det här är en stor upphandling som vi är väldigt glada över att vinna, för det finns stora intäkter. Men vi ser framför allt på det här som ett sätt att lära oss mer om stora elcykelsystem”, sa Voi Technologys affärsutvecklingschef Carl Vernersson vid tillfället.

Enligt stadens beräkningar skulle bolaget sälja 45 000 abonnemang under denna sjuårsperiod, till en kostnad av 279 kronor för ett halvår eller 499 kronor för ett år. Sammanlagt skulle 7 500 elcyklar rullas ut av Voi tillsammans med ytterligare 500 lådcyklar.

Läs mer: Voi tar över – blir Stockholms stads nya hyrcyklar

Men det spanska bolaget Marfina, som konkurrerade med Voi i upphandlingen, har därefter överklagat Stockholms stads beslut.

Nu har förvaltningsrätten i Stockholm beslutat att bifalla Marfinas överklagan.

Det innebär att Vois anbud, som lämnades i samarbete med det norska bolaget UIP Holding, helt och hållet ska diskvalificeras från upphandlingen.

”Förvaltningsrätten anser att upphandlingen av elcyklar ska rättas”, säger rådmannen Mats Mossfeldt i en kommentar.

Felen som har begåtts i upphandlingen handlar om att Voi på två punkter inte följt de obligatoriska krav på ”teknisk och yrkesmässig kapacitet” som Stockholms stad självt satt upp.

I sitt anbud angav Voi och UIP ett lånecykelsystem i Oslo som referensuppdrag. Men förvaltningsrätten anser att det inte bör räknas med, eftersom uppdraget utfördes av dotterbolaget UIP Oslo Bysykkel med ett annat organisationsnummer.

Det andra felet som förvaltningsrätten pekar på är att VOI och UIP lämnat in delar av sitt anbud på ett annat språk än svenska, i det här fallet engelska och norska.

Förvaltningsrättens beslut kan överklagas av Voi till kammarätten, den högre instansen, senast den 18 november 2019.

”Detta är naturligtvis mycket tråkigt då utfallet av detta gör att Stockholmarnas cykelsystem återigen försenas. Vi har fortsatt alla möjligheter att vinna detta och det är inte klart förrän det är klart”, skriver Carl Vernersson på Voi i ett mejl till Di Digital.

I rätten har Stockholms stad stått på Vois sida, visar handlingar, och kommunen menar att upphandlingen gått rätt till på samtliga punkter.

Men om domen står sig måste Stockholms stad nu beakta konkurrenten Marfinas anbud. Deras erbjudande bestod av att rulla ut färre elcyklar än Voi, 5 150 stycken, men till ett betydligt lägre pris om 99 kronor för ett halvår.

I det fall spanska Marfina i slutänden vinner upphandlingen kan även ett sådant beslut överklagas till rätten.

”Voi och UIP har i målet hos förvaltningsrätten aviserat att vi ser brister i Marfinas anbud som gör att deras anbud inte heller kan antas”, skriver Carl Vernersson på Voi i ett mejl.

Stockholms stad hade tidigare ett avtal med reklamföretaget Clear Channel, som stod för hyrcyklarna under varumärket ”City Bikes”. Men samarbetet, som inleddes redan 2006, avslutades i oktober 2018 och 3 000 cyklar drogs då tillbaka från gatorna.

Nu ser det alltså ut som att det kommer dröja ytterligare tid innan kommunen får en ny leverantör på plats.

Voi delägs av det börsnoterade investmentbolaget Vostok New Ventures.

Läs mer: Storägaren Vostok bekräftar – Voi på väg att stänga miljardrunda

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera