Annons

Twitter sätter varning på Trumps inlägg – presidenten rasar

President Donald Trump och Twitters medgrundare och vd Jack Dorsey.
President Donald Trump och Twitters medgrundare och vd Jack Dorsey. Foto: Evan Vucci/Jose Luis Magana
I ett Twitter-inlägg skriver Donald Trump att poströstning leder till valfusk. Twitter svarar med att för första gången markera en tweet från presidenten som en möjlig falsk nyhet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

USA:s president Donald Trump använder Twitter flitigt för att uttrycka sina åsikter. Han har hittills skrivit över 52 000 Twitter-inlägg och har över 80 miljoner följare.

På tisdagen twittrade Trump om sin syn poströstning i ett par inlägg. Han skriver att poströstning innebär ”substantiellt bedrägeri”, och att brevlådor kommer att stjälas och att röstsedlar kommer att bli förfalskade. 

För första gången markerade Twitter Trumps inlägg med en faktagranskningssymbol i form av ett utropstecken och en länkad text som lyder: ”Se fakta om poströstning”

Länken leder till en text med rubriken att Trump utan grund för det hävdar att poströstning leder till röstningsfusk. 

Ett av Trumps två Twitter-inlägg som har markerats.
Ett av Trumps två Twitter-inlägg som har markerats.

En talesperson för Twitter säger till flera medier att inläggen:

”Innehåller potentiellt vilseledande information om omröstningsprocesser och har märkts för att ge ytterligare sammanhang kring poströstning”.

Trump svarade i ett inlägg på Twitter med att skriva att bolaget nu har lagt sig i presidentvalet 2020.

”Twitter kväver helt och hållet yttrandefriheten, och jag, som president, kommer inte tillåta att det händer”, skriver Trump.

Redan innan Twitter markerade inläggen med faktagranskning kom det även kritik kring andra inlägg som presidenten gjort. Det var tidigare i maj som Trump twittrade ut frågor om när en utredning skulle göras kring dödsfallet 2001 av praktikanten Lori Klaus som jobbade för den republikanske kongressmedlemmen Joe Scarborough. Trump twittrade om sin teori kring att Joe Scarborough skulle vara involverad i Lori Klaus död.

Lori Klaus man skrev till Twitters vd Jack Dorsey och bad honom att ta bort inläggen. Twitter svarade med att säga att bolaget jobbar med produktutveckling kring att kunna adressera olika slags inlägg, vilket faktagranskningsmarkeringen verkar vara ett resultat av.

Läs mer: Twitter ska radera falska nyheter

Läs också: Techjättar går ihop – vill stoppa fake news om coronaviruset

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer