Annons

Twitter ska radera falska nyheter

Twitters grundare och vd Jack Dorsey tillsammans med bolagets app.
Twitters grundare och vd Jack Dorsey tillsammans med bolagets app. Foto: TT.
Mikrobloggen Twitter meddelar att de nu ska svartlista och radera falska nyheter. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Från och med den 5 mars ska ett särskilt team arbeta med att både rensa bort inlägg som sprider falska eller förvrängda fakta. Tveksamma inlägg kommer också att märkas med en särskild etikett.

”Det här kommer att bli en utmaning, och vi kommer att göra fel längs med vägen. Men vi uppskattar tålamod, och vi vill göra detta rätt”, skriver Twitter.

Bolaget understryker att mikrobloggens uppgift är att vara ett hjälpmedel för den offentliga debatten, och att Twitter vill vara öppna med vad som nu görs.

Twitter kommer att undersöka om inlägg är tekniskt manipulerade, exempelvis genom att text, ljud eller bilder lagts till eller tagits bort.

Hur inläggen har delats kommer också att granskas, liksom om innehållet kan komma att påverka säkerheten för allmänheten, eller om det kan komma att orsaka allvarlig fara för någon eller några.

Twitter är noterat på New York-börsen och drivs av grundaren Jack Dorsey, som också är vd för betalbolaget Square. I slutet på 2019 stod det klart att han i år kommer att bo tre-sex månader i Afrika.

Konkurrenten Facebook har tidigare kritiserats för att hantera frågan om falska nyheter med lättja. I fjol började dock techjätten genomföra vissa insatser genom att radera falska konton, samt minska räckvidden för inlägg som innehåller uppenbart falsk information.

(TT/Di Digital)

Läs mer: Jack Dorseys Afrika-flytt fick Twitter och Square på fall 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer