Annons

Twitters grundare: Bitcoin kommer att bli den nya dollarn

Twitters vd och grundare Jack Dorsey menar att bitcoin i framtiden kommer att bli det naturliga betalningsmedlet inom handeln.
Twitters vd och grundare Jack Dorsey menar att bitcoin i framtiden kommer att bli det naturliga betalningsmedlet inom handeln. Foto: Richard Drew
Twitters grundare Jack Dorsey, en av Silicon Valleys allra mest omskrivna entreprenörer, talar sig nu varm om kryptovalutan bitcoin. Om tio år kommer den att ha tagit över dollarns position som världsvaluta i en allt mer digitaliserad handel, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Mikrobloggen Twitters vd och medgrundare Jack Dorsey tror att bitcoin i framtiden kommer ta över som världens ledande valuta. Om tio år kommer den digitala kryptovalutan att dominera som betalningsmedel i den globala handeln. Men det kan också gå ännu snabbare än så, säger han i en intervju med brittiska The Times.

”I slutänden kommer världen enbart att ha en valuta, internet kommer bara att ha en valuta. Jag personligen tror det kommer att bli bitcoin”, säger Jack Dorsey.

Jack Dorseys entusiasm kring bitcoin kommer just som han låtit betalföretaget Square, där han också är vd, acceptera användning av kryptovalutan i sina appar. Han äger även en ansenlig mängd bitcoin personligen, enligt vad han uppger i intervjun.

Läs mer: Bitcoin-pengar skickades fel – hundratals kan ha drabbats 

I dagsläget är bitcoin långt ifrån den framtida världsvaluta som han beskriver. I stället dras den med en mängd problem så som höga transaktionskostnader, stor volatilitet i pris och en begränsad acceptans bland handlare.

Jack Dorsey erkänner också att bitcoin för stunden inte har rätt förutsättningar att bli en effektiv valuta.

”Det är långsamt och dyrt. Men i och med att mer människor använder det så kommer de sakerna att lösa sig. Det finns nya tekniker som bygger på blockkedjor som kommer att göra det hela mer tillgängligt", säger Dorsey.

Bitcoin skapades för nio år sedan och rusade till ett rekordvärde om 20 000 dollar i slutet på 2017. Nu har valutan dock fallit tillbaka rejält och handlades under onsdagen till nivåer på cirka 8 800 dollar – samtidigt som andra nya kryptovalutor har börjat flockas på marknaden.

Läs mer: Twitter på väg att införa reklamförbud för kryptovalutor 

Utspelet från Jack Dorsey kommer bara dagar efter obekräftade uppgifter om att Twitter planerar införa ett reklamförbud mot kryptovalutor och initial coin offerings, ICO. Även kryptovalutabörser väntas bli stoppade fast med vissa undantag, enligt källor till Sky. Twitter följer därmed beslut som redan fattats av Facebook och Google.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer