Annons

Tyngt Softbank söker nya miljarder för att hjälpa portföljbolag i coronakrisen

Softbanks vd och styrelseordförande Masayoshi Son.
Softbanks vd och styrelseordförande Masayoshi Son. Foto: Kiyoshi Ota
Trots en mager utveckling för den japanska techinvesteraren Softbanks första Vision Fund hoppas man nu på att få in nya investeringar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Softbanks investeringsfond Vision Fund har tyngt konglomeratet så pass att det gick med förlust under förra kvartalet. Fonden har sinat och samtidigt behöver de bolag som Softbank har investerat i hjälp under utbrottet av coronaviruset.

För att kunna stödja dem pratar Softbank, enligt källor till Bloomberg, med externa investerare om att lägga in 5 miljarder dollar i Vision Fund. De kommer i så fall matchas med motsvarande summa från Softbanks konglomerat, vilket motsvarar totalt runt 100 miljarder kronor.

Den branta nedgången av oljepriset kan dock komma och sätta käppar i hjulet för investeringen, då det har drabbat Mellanöstern. De största investerarna i Vision Fund är Saudiarabiens Public Investment Fund och Abu Dabis Mubadala Investment Co. 

Per den 31 december i fjol ska Vision Fund ha spenderat 80,5 miljarder dollar av totalt 98,6 miljarder dollar i fonden.

Ett av Vision Funds portföljbolag är Uber som har drabbats hårt på både börsen och när människor uppmanas att hålla sig hemma på grund av coronutbrottet.

Läs också: Bolaget kraschade totalt – blir tv-drama hos Apple

Ett annat är Wework som Softbank fick rädda från total kollaps efter börsfiaskot i somras, istället för att skörda frukterna av en börsnotering. Frågan är nu vad som händer med bolaget när alla ska jobba hemma.

Vision Fund har även investerat i matleveranstjänsten Doordash, som till skillnad från Uber och Wework kan dra fördelar av coronakrisen.

Läs också: Uppgifter: Softbank kan backa från miljardinvestering i krisbolaget Wework

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer