Annons

Tysk bildelningstjänst utmanar i Stockholm

En Drivenow-bil kan låsas upp med både ett Drivenow-kort och tjänstens mobilapp. På bilden: vd Fredrik Ellsäter.
En Drivenow-bil kan låsas upp med både ett Drivenow-kort och tjänstens mobilapp. På bilden: vd Fredrik Ellsäter. Foto: Jonas Eng
Bildelningstjänsten Drivenow rullar nu igång i Stockholm. Med en avancerad mobilapp och en flotta av 250 BMW- och Mini-bilar hoppas man utmana Sunfleet och Car2Go.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Vi har roliga bilar som man kan boka enkelt och spontant till ett lågt pris”, säger Fredrik Ellsäter, vd för Drivenow Sverige när DI Digital möter honom för en liten rundtur i en av bolagets svarta Mini-bilar.

Den 20 oktober får stockholmare tillgång till Drivenows 250 bilar direkt via sin smartphone. Till att börja med handlar det om BMW 1-serie och 2-serie Active Tourer, samt Mini Hatch.

”Vi har en bred variation av bilar, från små Mini-modeller till mer rymliga BMW. Men alla har fem säten och bra med bagageutrymme”, säger Fredrik Ellsäter med en möjlig känga till konkurrenten Car2go:s pyttesmå, tvåsitsiga Smart-bilar.

Ska man jämföra Drivenow med någon annan bildelningstjänst i Stockholm är det Car2go som ligger närmast till hands. Precis som hos Car2go bokas Drivenow-bilar direkt i mobilen och man behöver inte hämta eller lämna bilen vid en specifik hyrstation. När man är klar parkerar man bilen inom verksamhetsområdet och lämnar den åt någon annan att boka.

Den BMW-ägda bildelningstjänsten Drivenow utmanar Car2go och Volvo-ägda Sunfleet i Stockholm. Foto: Jonas Eng.

I Drivenows fall utgörs området av Stockholms innerstad, delar av Solna och Sundbyberg samt ”öar” i Kista, kring Bromma flygplats och Arlanda flygplats.

”Man får köra var man vill, men man måste lämna bilen i verksamhetsområdet. Tjänsten bygger på att det alltid ska finnas en bil inom 15 minuters gångväg från där man är”, säger Fredrik Ellsäter.

Han betonar att Drivenow till att börja med är till för korta transporter, som att köra till flygplatsen eller transportera hem prylar från jobbet. Tjänsten kostar 4,5 kronor per minut. Men med tiden ska det dock gå att boka bilen för korta dagsutflykter och betala för 3 eller 6 timmar.

”Vi vill börja med att etablera tjänsten som något för korta transporter”, säger Fredrik Ellsäter.

Tekniknördar kommer inte att bli besvikna med mobiltjänsten, menar han och visar upp appens funktioner. När man bokar en bil låser man den i 15 minuter, vilket ska räcka för att ta sig till den. Appen visar sedan en karta på var bilen står och hur man ska gå. Under tiden kan man knappa in sin slutdestination, som sedan dyker upp på skärmen i bilens navigator.

”Man sparar ett par minuter på detta och slipper skriva in adressen i navigatorn när man sitter i bilen”, säger Ellsäter och tillägger att appen sparar ens favoritdestinationer.

Drivenow ägs i lika delar av tyska hyrbilsfirman Sixt och den tyska biltillverkaren BMW (som även äger Mini). Tjänsten startades i Tyskland 2011 och har redan en halv miljon kunder i nio städer. Bland annat finns DriveNow i Berlin, Wien, Köpenhamn, London och San Francisco. Stockholm blir den tionde staden där tjänsten lanseras.

Redan idag finns minst två etablerade konkurrenter som erbjuder lånebilar som man håller reda på via en app i mobilen.

Det synligaste företaget i Stockholm är Car2go, men en armada av 210 Smart-bilar som kan plockas upp och lämnas i definierade områden centrala Stockholm, Solna, Bromma, Tensta eller Arlanda.

Den andra är Volvos bilpoolsbolag Sunfleet med över 1000 Volvobilar på över 50 orter i Sverige. Till skillnad från Drivenow och Car2go parkeras dessa inte direkt på gatan, utan i särskilda poolplatser. Sunfleet är därmed något mer likt ett hyrbilföretag, men utan de vanliga kontoren.


Så mycket kostar tjänsterna:

  • Drivenow
    Anslutningsavgiften är 290 kronor. Priset är sedan 4,5 kronor per minut under tiden man kör och 2,5 kronor per minut när bilen står parkerad. Bränsle, försäkring, skatt och parkeringskostnader är inkluderat i minutpriset. Tankar man får man 20 minuter gratis körtid.
  • Car2Go
  • Tjänsten kostar antingen 4 kronor per minut, 165 kronor per timme eller 650 kronor per dygn. Bensin ingår och den som tankar får 10 gratisminuter. 
  • Sunfleet
    Tjänsten har en engångsavgift på 395 kronor, en månadsavgift på 149 kronor och en avgift per bokning på 30 kronor. Priset per timme varierar sedan mellan 35 och 75 kronor. Kilometerpriset är sedan 2 kronor. Drivmedel ingår.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer