Annons

Tyska e-handelsjätten vinstvarnar: Varma sommaren en plåga

Foto: Daniel Paulmann
E-handelsbolaget Zalando, med Kinnevik som storägare, utfärdar en vinstvarning för 2018. Det leder till börsras både för Zalando och Kinnevik.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tyska Zalando uppger i ett pressmeddelande att det är den ovanligt varma och långa sommaren som ligger bakom varningen. En konsekvens av värmen har också blivit att försäljningen för höst- och vintersäsongen inte kommit igång i tid. 

Det leder i sin tur till att tillväxten för intäkterna och det justerade rörelseresultatet påverkas negativt.

Den nya beräkningen från Zalando för helåret 2018 är att intäktstillväxten hamnar i ”den nedre delen” av intervallet 20-25 procent, tidigare pratade bolaget om ”nedre halvan” av samma intervall.

Läs mer: Stenbecks huvudvärk – Zalando rasar efter rapport 

Nu väntas det justerade rörelseresultatet hamna på 150-190 miljoner euro, jämfört mot tidigare 220-270 miljoner euro. Enligt Bloomberg väntades en rörelsevinst på 199 miljoner euro för helåret.

Det tredje kvartalet väntas hamna betydligt lägre än analytikernas beräkningar sett till intäktstillväxten och det justerade rörelseresultatet, vilka i genomsnitt uppgår till 19,8 procent i intäktstillväxt och minus 2 miljoner euro i justerat rörelseresultat.

Den 6 november släpper Zalando sin rapport för det tredje kvartalet.

Läs mer: Kinneviks vd om Zalandos vinstvarning: ”Inte förvånande” 

Kinnevik äger 32 procent av aktierna i Zalando och innehavet är det värdemässigt största för investmentbolaget. 

I augusti rapporterade Zalando en rejäl ökning av omsättningen och man slog även rekord i antalet kundorder. Ett styrkebesked verkade det först som, men börsen reagerade negativt i och med att analyserna pekat på högre försäljningstillväxt.

Klockan 09:15 på tisdagsmorgonen hade Zalando fallit med 19,8 procent och handlades för 33,60 euro.

Under eftermiddagen, vid 14:25, hade aktien repat sig något och låg på minus 11,24 procent och handlades för 37,19 euro.

Strax efter klockan 10 hade även Kinneviks B-aktie fallit med 6,95 procent och handlades för 269 kronor. Lite senare under dagen, klockan 14:25, hade Kinneviks B-aktie sjunkit ytterligare till minus 8,13 procent och handlades för 265,40 kronor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer