Annons

Tyskland lägger ned utredning kring Amazon

Amazons vd Jeff Bezos.
Amazons vd Jeff Bezos. Foto: Patrick Semansky
Pressen mot Amazon och de andra dominerande tech-bolagen från konkurrensmyndigheter runt världen har ökat, men på onsdagen kom positiva besked från Tyskland. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Strax efter att amerikanska kongressens konkurrensutskotts utfrågning av Amazon, Google, Apple och Facebook avslutats kom beskedet om att den tyska konkurrensutredningen om Amazon läggs ned efter sju månaders arbete.

Läs mer: Techjättarna under lupp – 1200 miljarder upp i rök på en dag 

Amazon har gått med på att utöka affärsservice-avtal för att underlätta för handlare som vill nyttja marknadsplatsen för att sälja sina varor, skriver den tyska konkurrensmyndigheten.

Förbättringarna kommer inte bara gälla för Tyskland, som är Amazons näst största marknad, utan också för Storbritannien, Frankrike, Italien och Spanien samt för Amerika och Asien, skriver myndigheten.

"Vi har nått stora förbättringar för handlare", sammanfattar konkurrensmyndighetens direktör, Andreas Mundt.

Amazon hävdar att förändringarna, som kommer tas i bruk inom 30 dagar, kommer förtydliga rättigheter och skyldigheter för partners som står för 58 procent av de varor som säljs på handelsplatsen, Amazon Marketplace.

Utredningsinsatsen inleddes efter att tredjepartshandlare klagat på de avgifter som Amazon krävde för att låta butiker sälja varor via Marketplace. Liknande avgifter har även varit startskottet på utredningar av andra plattformsjättar som Facebook och Googles moderbolag Alphabet. 

Under tisdagens utfrågning i USA låg fokus särskilt på ifrågasättandet om bolagens agerande med annonsförsäljning utgör otillåten konkurrens mot säljare på de egna plattformarna, bland annat genom för nätjättarna gynnsamma fördelar i de egna sökfunktionerna.

Läs mer: Uppgifter: Amazon ska utredas av EU 

(Nyhetsbyrån Direkt)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer