Annons

”Tyvärr – teknik kan inte rädda världen”

Josefin Jakobsson är reporter på Di Digital.
Josefin Jakobsson är reporter på Di Digital.
Trots att hållbarhet är techbranschens nya favoritområde är de två världarna inte helt kompatibla. Di Digitals Josefin Jakobsson förklarar varför vi aldrig kommer att se ett Uber för utsläppsminskningar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Klimatkamp, hållbara städer och fattigdomsbekämpning står på agendan under Solutions, den heldag under Sthlm Tech Fest som vigts åt teknikens roll inom hållbar utveckling.  

Konferensen tar avstamp i FN:s 17 mål för hållbar utveckling, som antogs i september 2015 och inkluderar allt från klimatförändringar till mänskliga rättigheter och tillgång till mat och rent vatten. På plats finns bland annat teknikjättar som Ericsson och Telia, NGO:er och unga internationella startupbolag med hållbarhetsfokus.

Stämningen är optimistisk och de lösningar som presenteras håller hög nivå. Internet och ny mobil infrastruktur har förbättrat livet även i världens fattigaste länder och mot bakgrund av detta är det är lätt att förstå kärleksaffären mellan hållbarhetsbranschen och techbolagen.

Att tekniken har en viktig roll att spela för att lösa de globala utmaningar vi står inför råder det ingen tvekan om. Det skadar dock inte att vara medveten om att även tekniklösningar har sina begränsningar.

Listan över misslyckade biståndsprojekt med it och teknik som gemensam nämnare kan göras lång och idag hörs allt fler röster som ifrågasätter den rådande teknikvurmen inom globalt utvecklingsarbete.

Lösningar till dagens komplexa sociala och miljömässiga problem är helt enkelt inte skalbara

I den uppmärksammade boken Geek Heresy: Rescuing Social Change from the Cult of Technology som publicerades förra året, slår Kentaro Toyamas, tidigare chef för Microsoft Research India, bland annat fast att tech aldrig kommer att kunna lösa världens problem.

Anledningen? Lösningar till dagens komplexa sociala och miljömässiga problem är helt enkelt inte skalbara på samma sätt som sociala nätverk eller appar för e-handel.

Ett globalt problem, som bristen på rent vatten, kräver i princip alltid lokala lösningar, med förankring i lokal kultur och utformade efter lokala förutsättningar. Hur god tanken än är så finns det inte, och kommer aldrig finnas, en universell och skalbar lösning i form av ett Facebook för vattenförsörjning eller ett Uber för utsläppsminskningar. Med andra ord, näringsdrycken Soylent kommer aldrig att lösa världshungern.

Betyder det att arrangemang såsom Solutions inte är viktiga? Inte alls. De betyder oerhört mycket, inte minst för att uppmärksamma och skapa engagemang kring de nya hållbarhetsmålen. Här finns engagerade och drivna bolag och individer på plats med mycket att erbjuda världen, och även om vi inte ges några universallösningar så är det livsnödvändigt för oss alla att reflektera över de problem dessa entreprenörer försöker knäcka.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att fattigdom och miljöförstöring är komplexa problem orsakade av extrem global maktobalans samt brist på infrastruktur och fungerande politiska institutioner. För att lösa ett sådant problem är även den mest fantastiska tekniklösning tyvärr ofta inte värd mer än ett plåster på ett benbrott.

Har du missat rapporteringen från Sthlm Tech Fest? Läs våra artiklar här.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies