Hoppa till innehållet

Uber har sin bästa vecka någonsin – trots turbulensen

Uber har lovat förändring i företagskulturen sedan bolaget mött högljudd kritik, både extern och intern. Samtidigt hade bolaget sin bästa vecka i USA.

Ubers styrelseledamot Arianna Huffington.
Ubers styrelseledamot Arianna Huffington.Foto: Flickr.

Taxipionjären Uber har haft ett par tuffa månader. Förutom att ha anklagats för sexuella trakasserier och dåligt hanterande av fallet har bolagets vd Travis Kalanick även fått kritik för sin ledarskapsstil och sätt att hantera anställda. Hashtaggen Deleteuber gjorde inte saken bättre.

 Uber har också sett ett bortfall av både sin direktör Jeff Jones och sin kartchef Brian McClendon den senaste veckan. Det som skadar bolaget är inte bara bortfallen utan att Jeff Jones också kritiserade Ubers ledarskapsstil när han bestämde sig för att lämna.

Läs även: Uber tappar näst högsta chefen 

Nu försöker Uber att förändra bilden av sig själv och fyra framträdande kvinnor i bolaget gick under tisdagskvällen ut med att bolaget nu kommer att införa mångfaldsrapporter och att den första ska vara klar i slutet av april. Bolaget ska även anställa personer som speciellt ska ansvara för arbetet att förändra hur man ser på mångfald på Uber.

HR-chefen Liane Hornsey har tidigare påpekat att mångfaldsutredningar och rapporter som görs av stora techbolag, som Google, Apple och Yahoo, sällan har en effekt, enligt Fast Company. Tydligen har Uber nu kommit fram till att det faktiskt kan göra skillnad, om ens bara för att se ut som en bättre arbetsgivare för potentiella arbetstagare.

Det är styrelseledamoten Arianna Huffington som nu drar igång mångfaldsrapporterna på Uber samtidigt som bolaget fort försöker hitta en ny nummer två på Uber, som operativ chef.

”Det finns en stor aptit för en intern förändring”, säger Arianna Huffington i ett uttalande. 

”Att skapa en bra kultur kommer att vara nyckeln till framtida framgång och framöver kommer det inte finnas något utrymme på Uber för lysande men arroganta personer och det kommer vara nolltolerans för allt förutom helt respektfullt beteende.”

Läs även: Taxiuppstickarna frodas i tomrummet efter Uber 

Enligt rapporter vill Ubers styrelse rekrytera sin egen Sheryl Sandberg, som hjälpt Facebook gå långt. Att ha en framstående kvinnlig chef att styra Uber skulle även kunna vara ett sätt att förändra kulturen på företaget.

Kritiken mot Uber har däremot inte haft någon negativ inverkan på bolagets omsättning. I USA och Canada hade taxibolaget sin bästa vecka någonsin förra veckan, rapporterar Recode.

Att Uber fortsätta att vinna mark både på gamla och nya marknader är kanske en anledning till att Travis Kalanick än så länge sitter säker på sin vd-stol, trots kritiken mot honom. 

Vill du få de viktigaste technyheterna direkt i mejlen? Prenumerera på Di Digitals nyhetsbrev. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera