Annons

Ubers vd utlovar vinst i slutet av året

Ubers vd Dara Khosrowshahi.
Ubers vd Dara Khosrowshahi.
Uber redovisade en väntad förlust under fjärde kvartalet i fjol och omsättningen ökade med 37 procent. Aktien rusade i efterhandeln efter nyheten om att bolaget kommer att vara lönsamt i slutet av året.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Taxitjänsten Uber hade ett tufft börsår i fjol efter noteringen i maj. Men hittills i år har aktiekursen vänt uppåt, trots att bolaget fortsätter att gå med förlust.

Under fjärde kvartalet i fjol gjorde bolaget en förlust med 64 cent per aktie, vilket var i något över förväntningarna på minus 68 cent, enligt Refinitivs analytikersammanställning.

Omsättningen uppgick till 4,07 miljarder dollar under kvartalet, jämfört med förhandstippade 4,06 miljarder dollar. Det innebär en ökning med 37 procent i förhållande till samma period 2018.

Ubers matleveranstjänst Eats växte med 73 procent, medan transportdelen hade en tillväxt på 20 procent.

Antalet användare av Ubers plattform varje månad gick upp till totalt 111 miljoner, en ökning med 22 procent. Under kvartalet blev dock taxitjänsten av med sin licens i London, vilket innebär att man riskerar att förlora en viktig marknad med 3,5 miljoner användare.

Läs också: Bekräftat: London förnyar inte Ubers licens – aktien backar

Under hela förra året gjorde Uber en förlust på 8,51 miljarder dollar, vilken till stor del bestod av aktiebaserad kompensation i samband med börsnoteringen. I år beräknar bolaget att förlusten kommer att landa på runt 1,35 miljarder dollar, före skatter och avgifter.

I ett samtal med analytiker om kvartalsrapporten sa Ubers vd Dara Khosrowshahi att bolaget kommer att vara lönsamt under fjärde kvartalet i år. Det fick aktien att rusa med nära 10 procent upp i efterhandeln, för att sedan landa på drygt 6 procent upp. Han har tidigare sagt att bolaget skulle gå med vinst först under nästa år. 

Taxitjänsten börsnoterades i maj i fjol och tappade stora värden under 2019, men i januari och början av februari har kursen klättrat uppåt igen och ökat med 23 procent. Sedan börsnoteringen har aktien dock tappat 17 procent.

Läs också: Uber-grundaren har sålt för 20 miljarder kronor – nysatsar 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer