Annons

Uber-konkurrenten rusade – ”succé” under första börsdagen

Lyft ringde i börsklockan i Los Angeles ihop med några av bolagets förare. I mitten, klädda i blått: Lyfts medgrudare John Zimmer (till vänster) och Logan Green.
Lyft ringde i börsklockan i Los Angeles ihop med några av bolagets förare. I mitten, klädda i blått: Lyfts medgrudare John Zimmer (till vänster) och Logan Green. Foto: AP/Ringo H.W. Chiu
Taxiappbolaget Lyfts aktie steg kraftigt vid noteringen i New York. Vid stängning hade Uber-konkurrenten ett börsvärde på över 200 miljarder kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det amerikanska samåknings- och nättaxiföreteget Lyft blev det första, stora amerikanska techbolaget att börsnoteras i år.

Teckningskursen var 72 dollar – men i öppningen steg värdet med 21 procent. När Nasdaq-börsen stängde hade priset gått tillbaka, men handelsdagen slutade ändå med en uppgång på 8,7 procent.

Därmed värderas bolaget till 22,4 miljarder dollar, motsvarande 207 miljarder kronor.

”Börsnoteringen är helt klart en stor succé”, säger Barrett Daniels, som bevakar börsnoteringar för revisionsfirman Deloitte, till Bloomberg.

Lyfts intåg på börsen är det första stora för ett amerikanskt techbolag i år. Noteringen är den största sedan Spotifys introduktion i april 2018.

”Det här är en enorm marknadsförskjutning. Precis som underhållningen har gått över till streaming så händer samma sak med bilägandet”, säger Lyfts medgrundare John Zimmer.

Bolaget har i dag verksamhet på 300 platser i USA och Kanada. Förra året omsatte man 20 miljarder kronor och gjorde en förlust på cirka 8,4 miljarder dollar.

Den stora konkurrenten Uber kommer med största sannolikhet att börsintroduceras senare i år.

I år väntas också fototjänsten Pinterest och meddelandetjänsten Slack ta steget till börsen.

Läs mer: H&M-familjens investmentbolag har investerat i Lyft 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies