Annons

Uber mörkade jättestöld av användardata

Dara Khosrowshahi, vd för Uber.
Dara Khosrowshahi, vd för Uber. Foto: Paul Sakuma
På tisdagen meddelade taxitjänsten Uber att två hackare kommit över personliga uppgifter från omkring 50 miljoner användare och sju miljoner förare runt om i världen. Angreppet mörkades av företaget i ett år. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Dataintrånget skedde i oktober 2016 och hackarna kom bland annat över namn, mejladresser och telefonnummer. Enligt Uber stal två personer uppgifterna från en molntjänst för lagring som bolaget använde. 

"Inget av det här borde ha hänt, och det finns inga ursäkter", säger Dara Khosrowshahi, vd för Uber, i ett uttalande.

Enligt Bloomberg kom användaruppgifterna kom från omkring 50 miljoner användare över hela världen. Dessutom stals namn och körkortsnummer från omkring sju miljoner förare varav 600 000 i USA. Enligt Uber har dock hackarna inte kommit över några kreditkortsuppgifter. 

"Jag kan inte göra det som hänt ogjort, men jag kan för alla Uberanställdas räkning lova att vi kommer att lära av våra misstag", säger Khosrowshahi.

Läs mer: Uber svartlistade svenska poliser – spårades via appen

Uber betalade hackarna 100 000 dollar, motsvarande omkring 850 000 kronor, för att förstöra uppgifterna, säger en insatt källa till AFP.

Fenomenet att betala hackare för stulen information diskuteras sällan öppet, men den amerikanska federala polisen FBI och privata säkerhetsföretag har sagt till Reuters att utsatta företag gör det i allt högre grad.

Förre Uberchefen Travis Kalanick, som avgick i juni, ska ha vetat om det som skett men ingen information om incidenten har spridits utanför företaget förrän nu. Kalanick avböjer att kommentera.

"Kanske frågar ni er varför vi berättar om det här just nu, ett år senare. Jag frågade mig samma sak, så jag har omedelbart bett om en grundlig genomgång av vad som skedde och hur det hanterades hos oss", säger Khosrowshahi, som tog över vd-posten i augusti.

Två anställda på Ubers säkerhetsavdelning, som hanterade det som skett, har fått lämna företaget eftersom de inte informerade användarna om att uppgifterna hade stulits.

Läs mer: Damberg: Trodde inte sånt här förekom i Sverige

En brottsutredning kring dataintrånget har inletts i New York, efter att Uber lämnat uppgifter till myndigheterna.

Uber har under de senaste månaderna drabbats av en rad bakslag och i september nekades bolaget en förnyad licens i London, vilket man sedermera överklagat. 

En av anledningarna till Transport for London nekade Uber en förnyad licens i staden var att bolaget använt sig av funktionen Greyball för att ducka myndigheter och vilseleda poliser på marknader där bolagets tjänster varit olagliga eller kontroversiella. Di Digital kunde i början av oktober avslöja att Uber använt sig av Greyball även i Sverige. 

TT/Di Digital. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies