Annons

Uber och Google på kollisionskurs – hög chef hoppar av

David Drummond, chefsjurist på Google, lämnar styrelsen för Uber, med vd Travis Kalanick.
David Drummond, chefsjurist på Google, lämnar styrelsen för Uber, med vd Travis Kalanick. Foto: Google, AP
Sprickan mellan taxiappen Uber och dess delägare Google blir allt större. Nu lämnar Googles chefsjurist Ubers styrelse efter en utdragen dispyt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Uber och Googles självkörande bilar har hamnat på kollisionskurs. Nu lämnar David Drummond, chefsjurist för Googles moderbolag Alphabet, Ubers styrelse, enligt Recode.

Bakgrunden är att Uber och dess delägare Google konkurrerar allt mer med varandra i striden om morgondagens självkörande bilar. Det gäller allt ifrån jakten på nya medarbetare till partneravtal i fordonssektorn.

David Drummond valdes in i Ubers styrelse i augusti 2013 då Googles riskkapitalbolag, Google Ventures, var huvudinvesterare i en kapitalrunda där Uber tog in drygt tre miljarder kronor.

För några dagar sedan aviserade Ubers vd Travis Kalanick att Anthony Levandowski ska leda Ubers självkörande bilprojekt. Detta i spåren av Ubers köp av Otto, ett bolag som utvecklar teknik för självkörande lastbilar.

Anthony Levandowski var en av pionjärerna bakom Googles självkörande bilprojekt. Han är även en av grundarna bakom Otto.

Läs mer: Uber köper Otto – Google-stjärna ombord

Ubers köp av Otto genomfördes i samband med Ubers miljardavtal med Volvo Cars, om att utveckla självkörande bilar.

Ubers nya, självkörande Volvobil och Googles självkörande bil.

För några år sedan var Google en av de största banbrytarna inom området för självkörande bilar. Men på senaste har sökjättens bilprojekt haft svårt att knyta avtal med de stora fordonstillverkarna, med undantag för en liten affär med Fiat Chrysler. 

Läs mer: Ubers första självkörande bil är en Volvo

Samtidigt är Ubers avtal med Volvo bolagets andra partnerskap med en stor biltillverkare. I maj aviserade Uber att man tecknat ett strategiskt partnerskap med japanska Toyota.

Kort och gott ser Google och Uber alltmer ut som rivaler, snarare än samarbetspartners med nära ägarband. Situationen är inte ny för sökjätten, som de senaste åren gjort allt fler intåg inom allt fler områden.

Googles förre vd Eric Schmidt tvingades exempelvis lämna Apples styrelse när det stod klart att Googles mobila operativsystem Android skulle bli huvudkonkurrent till Apples Iphone.

”Jag lämnade nyligen Ubers styrelse på grund av överlappningen mellan de två bolagen”, sa Drummond i ett skriftligt uttalande från Uber.

”Uber är ett fenomenalt bolag och det har varit ett privilegium att jobba för dem de senaste, drygt två åren. Google Ventures förblir en entusiastisk investerare och Google ska fortsätta att vara en partner med Uber”, tillade han.

Uttalandet kom i spåren av uppgifter från The Information om att både Drummond och Google Ventures vd David Krane stängt ute från Ubers styrelsemöten under nästan ett års tid.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies