Annons

Uber och Lyft vägrar vittna inför kongressen

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skjutsdelningsbolagen Uber och Lyft vägrar att dyka upp till ett förhör i USA:s kongress och svara på frågor om den industri som bolagen bidragit till att starta, rapporterar Washington Post med hänvisning till källor. Förhöret var schemalagt till onsdagen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Uber och Lyft ombads att dyka upp som en del av en utredning lanserad av utskottet för transport- och infrastrukturfrågor gällande arbetsmarknadsfrågor och ny lagstiftning som väntas förändra förutsättningarna i marknaden.

Bolagen har kritiserats av politikerna på en rad punkter, bland annat rörande utsläpp, bidragande till trafikstockningar och hur farliga förare, bland annat sådana som begått sexuella övergrepp mot passagerare, hanterats.

”De kommer att behöva kamma till sig”, sade kongressledamoten Peter DeFazio i en kommentar till Washington Post.

Lagstiftarnas press mot Uber, Lyft och andra bolag som nyttjar sig av så kallade ”gigarbetare” har blivit allt hårdare och nu också renderat i lagmässiga konsekvenser.

I september röstade Kaliforniens senat igenom en lag som försvårar för bolag att anlita gigarbetare i syfte att bolagen i stället ska tvingas anställa förarna. Gigarbetarna har utgjort en fundamental del av affärsstrategin.

Debatten om gigarbetarnas tillvaro har kommit att bli en global fråga, med fokus på hur techekonomin hotar att försvaga arbetares tillgång till konventionella förmånsrättigheter som semester, sjukledighet, minimilön och andra komponenter i fackliga avtal.

Uber och Lyft har tillsammans med hemleveransbolaget Door Dash propagerat mot lagförslaget. Techbolagen har också försökt nå en separat uppgörelse med Kalifornien. I augusti föreslogs 21 dollar i timmen i minimilön samt förmåner som sjukledighet och möjlighet till facklig organisation.

Lagen har bidragit till att pressa Ubers och Lyfts aktier till rekordlåga nivåer.

( Direkt / Di Digital )

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer