Annons

Uber öppnar dörren för svenska elscooter-bolaget

Ubers chef i EMEA Pierre-Dimitri Gore-Coty är öppen för att ta in svenska uppstickaren inom elscootrar Voi i Ubers plattform.
Ubers chef i EMEA Pierre-Dimitri Gore-Coty är öppen för att ta in svenska uppstickaren inom elscootrar Voi i Ubers plattform.
Uber ska gå från att vara en taxitjänst till en plattform som erbjuder fler färdsätt. En väg är att bjuda in aktörer som redan finns, i Sverige kan Voi vara aktuella enligt Ubers chef över EMEA Pierre-Dimitri Gore-Coty.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Uber har ändrat sin strategi och satsar på att bli en samlingsplattform för flera olika transporttjänster. Dels genom att själv ta fram transportmedlet, dels genom att gå ihop med andra aktörer som kan erbjuda transportmedlet på Ubers delningsplattform.

Nu öppnar man dörren för att ta in svenska elscooter-uppstickaren Voi på plattformen.

”Vi är väldigt öppna för att köra en dubbel 'approach'. Att göra saker själva men också att kombinera med tjänster från tredjepartsaktörer. I USA gör vi det med Lime. Vi vill vara en öppen plattform som flera aktörer kan koppla ihop sig med”, säger Ubers chef för EMEA-området Pierre-Dimitri Gore-Coty i en intervju med Di Digital.

Just elscootrar har blivit en stor startup-snackis. I USA värderas bolag som Lime, Bird och Scoot i miljardklassen. Konkurrensen är stenhård och alla vill snabbt bli störst på marknaden i storstäderna, främst på västkusten.

Läs mer: Niklas Zennström går med i elscooterstriden 

I april köpte Uber elcykeldelningstjänsten Jump, som också jobbar på att utveckla en egen tjänst för elscootrar. Något Bloomberg nyligen rapporterade om. 

"Om ekonomin och teknologin är på plats, är vår aptit att investera oändligt", sa Ubers vd Dara Khosrowshahi i samband med uppköpet.

Delningstjänsten för cyklar kommer till Europa inom kort, berättar Pierre-Dimitri Gore-Coty som också bekräftar att bolaget utvecklar egna elscootrar.

”Vi lanserar elektriska cyklar i Berlin i år, det blir första staden i Europa men vi tittar på att öka med fler städer. Vi har också partnerskap med Lime och kommer att utveckla egna scootrar som vi ska lansera i Europa”, säger han.

Di Digital kunde nyligen berätta om Vois lansering i Stockholm i slutet av augusti, som första aktör på svenska marknaden.

Läs mer: Älskad och hatad i USA – nu kommer elscootern till Sverige 

Enligt grundarna Fredrik Hjelm och Douglas Stark satsar man på att bli ett substitut till korta bil- och taxiresor. Genom den egna appen kan användare se vart närmsta scooter står, det finns inga fasta stationer, och ta scootern dit hen vill och lämna den vart som helst. 

Trots den egna utvecklingen av en tjänst för elscootrar öppnar nu Uber alltså upp för att man kan tänka sig att ta in Voi i plattformen framöver. Under ett besök i Stockholm berättar Pierre-Dimitri Gore-Coty om tankarna kring Voi för Di Digital.

”Precis som med Lime är vi öppna för partnerskap med aktörer som redan finns på marknader. Om Voi skulle vara intresserade av det skulle vi kunna visa dem hur de kan bli en del av vårt system och vår app, som vi vill ska bli en mångfacetterad mobilitetsplattform”, säger han.

Di Digital har sökt Voi, som meddelar att man inte vill kommentera Ubers uttalande.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies