Hoppa till innehållet

Ny XC90 klar för Uber - då ska var tredje Volvo vara självkörande

Volvo Cars och Uber presenterar en produktionsklar XC90 som ska vara redo för autonom körning. 

”I mitten av nästa årtionde förväntar vi oss att en tredjedel av alla bilar som säljs kommer att vara helt autonoma”, kommenterar Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars.

Monteringsfabriken på Volvo i Torslanda i Göteborg. Längst fram en XC90.
Monteringsfabriken på Volvo i Torslanda i Göteborg. Längst fram en XC90.Foto: Thomas Johansson/TT

Volvo Cars VOLCAR B -1,07%Dagens utveckling och Uber har sedan 2016 ett samarbete som ska resultera i leveranser av ”tiotusentals autonoma självkörande bilar” på sikt.

Den bil som nu presenteras är en XC90 med flera reservsystem för styrning och bromsar. Om ett eller flera av de primära systemen fallerar ska reservsystemen snabbt stanna bilen.

Förutom de här nödsystemen har bilen en uppsättning sensorer på och inuti bilen som byggts för Ubers eget självkörande system för stadsmiljöer.

Enligt företagen har den bil man nu presenterar som färdig för produktion kapacitet att köra helt själv, vilket ska göra det överflödigt att ha en människa bakom ratten. Så är det nämligen inte nu, Uber måste ha en person som sitter och övervakar bilen.

I en kommentar säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson:

”Vi tror att autonom körteknik kommer att göra att vi kan förbättra säkerheten ytterligare, grunden för vårt företag. I mitten av nästa årtionde förväntar vi oss att en tredjedel av alla bilar som säljs kommer att vara helt autonoma.”

Det är stora ord med tanke på att det bara är drygt 5 år kvar till 2025. Autonom körning av olika grader brukar delas in i fem steg, där det femte innebär en helt självkörande bil, och övriga steg på vägen dit består av olika typer av förarstöd som adaptiv farthållare och filhållningsassistens. 

Många analytiker och chefer i bilbranschen har uttryckt tveksamhet kring om det är möjligt att nå dit på bara fem år. Och även om tekniken skulle vara mogen för att klara snörök, slask och dimma är det oklart hur regelverket ska utformas för hur självkörande bilar ska samsas med vanliga bilar i trafiken. Algoritmerna måste också bli bättre på att kunna hantera oförutsedda händelser. 

Håkan Samuelsson har själv pratat om att helt autonoma fordon förmodligen kommer att behöva köra betydligt långsammare än vad vi människor gör. Om målet är att helt undvika olyckor är det tveksamt om motorvägsfart är möjlig, att bromsa från 110 km/tim för att exempelvis undvika en viltolycka, utan att orsaka en följdolycka, är svårt. 

Bilen måste ha tillräckligt bra grepp mot underlaget och även om en dator kan ha snabbare reaktionstid än en människa sätter fysikens lagar gränser för hur snabbt det går att få stopp på en bil.

I mars i fjol inträffade en dödsolycka i vilken en kvinna blev påkörd av en självkörande Volvo XC90 i Uber-trafik. Vid olyckan i Arizona i USA satt en person i förarsätet, men utan att ha händerna på ratten eller blicken riktad mot vägen framför bilen. Bilen styrdes då av Ubers system, och Volvos autobroms ska ha varit urkopplad vid tillfället.

Från Volvos sida planerar man att i nästa plattform, SPA2, bygga in autonom teknik som gör det möjligt för bilarna att köra själva i tydligt skyltade områden som på motorvägar och ringleder.

Uber, och konkurrentern Lyft, är noterade på Nasdaq i New York. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera