Hoppa till innehållet

Uber-rivalen Grab tar in in 20 miljarder kronor

Taxitjänsten Grab kör ifrån Uber i Sydostasien. Nu får bolaget in ytterligare 20 miljarder kronor i den hittills största techinvesteringen i regionen.

Softbanks grundare Masayoshi Son vid en presskonferens i Tokyo 2014. Foto: TT, Eugene Hoshiko
Softbanks grundare Masayoshi Son vid en presskonferens i Tokyo 2014. Foto: TT, Eugene Hoshiko

Taxitjänsten Grab har mottagit en investering på motsvarande drygt 20 mijarder kronor från bland annat den kinesiska taxiappen Didi Chuxing, och japanska Softbank. Det är den största investeringen som hittills har gjorts i en startup i Sydostasien, skriver Financial Times.

Läs även: Taxiappen Grab drar in 6,4 miljarder från bland andra Softbank

Både Didi och Softbank har investerat tidigare i Grab. De tillför tillsammans drygt 16 miljarder kronor i rundan, medan andra befintliga och nya investerare pytsar in omkring 4 miljarder kronor.

Grab grundades 2012 av två Harvardalumner från Malaysia. Bolaget har seglat upp som ett hinder mot amerikanska Ubers satsningar i Sydostasien. Grab har etablerat sig i 55 städer i regionen jämfört med Ubers 35 städer, skriver Financial Times.

Läs även: Kinas Didi fyller på krigskassan – nära Ubers värdering

I och med investeringen värderas Grab till knappt 50 miljarder kronor. Pengarna ska användas bland annat till att investera i Grabpay, som är bolagets mobila betalplattform. 

Läs även: Ubers kris sätter skyhög värdering i gungning

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera