Annons

Uber satsar på grönt – investerar 7 miljarder för att bli helt eldrivna 2040

Ubers vd Dara Khosrowshahi vill ställa om till eldrift.
Ubers vd Dara Khosrowshahi vill ställa om till eldrift. Foto: TT och press.
Taxijätten Uber går ut med ett löfte om att samtliga resor som förmedlas via deras plattform ska ske med eldrivna fordon inom 20 år. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För att infria löftet investerar företaget 800 miljoner dollar, motsvarande 7 miljarder kronor i dagens penningvärde. Pengarna ska bland annat stötta de hundratusentals förare som är anslutna till Uber att ställa om till ett eldrivet fordon. Uber ser sig själva som en plattform och anställer därför inte sina förare, utan de är i stället verksamma på frilansbasis.

”Som den största mobilitetsplattformen i Europa har vi ett ansvar för vår klimatpåverkan och vi vill bidra till mer hållbara städer. Detta ambitiösa åtagande gör vi för och tillsammans med förare, städer och resenärer för att accelerera elektrifieringen av vår plattform”, säger Peter Löfstrand, Nordenchef på Uber, i en kommentar.

Som en del av initiativet ska tjänsten Uber Green, som lanserades i Sverige i juli, expandera från 37 europeiska städer till 60 i slutet av 2021. Det innebär att resenärer i dessa städer kommer ha möjligheten att redan nästa år välja en resa med elbil. Dessa 60 städerna utgör 80 procent av alla europeiska städer där Uber finns tillgängligt i dag. 

Ett delmål på vägen är att redan om fem år ha sett till att 50 procent av de kilometrar som körs i sju europeiska huvudstäder ska ske med elbilar. Det handlar om resor som förmedlas av plattformen i London, Paris, Berlin, Madrid, Amsterdam, Lissabon och Bryssel.

”De första fem åren kommer sju europeiska städer att leda utvecklingen, och det första steget i Sverige togs nyligen med lanseringen av Uber Green. Vi är väldigt stolta över att påbörja omställningen till att bli helt eldrivna”, säger Peter Löfstrand.

Tidigare har teknikjättar som Microsoft, Amazon, Apple och Facebook utlovat liknande saker. I deras fall har det handlat om att bli koldioxidneutrala eller koldioxidnegativa någon gång mellan 2025 och 2040.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer