Annons

Uber stiger efter fiaskostarten

Ubers vd Dara Khosrowshahi (tv) tar en selfie under noteringen den 10 maj.
Ubers vd Dara Khosrowshahi (tv) tar en selfie under noteringen den 10 maj. Foto: AP
Uber stiger på börsen men handlas fortfarande långt under sin teckningskurs. Noteringsfloppen sprider oro inför flera kommande noteringar. ”Det är svårt att bedöma bolag som förlorar så fruktansvärt mycket pengar”, säger förvaltaren Carl Armfelt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Uber steg med 1,4 procent till 37,62 dollar i den inledande handeln i New York på tisdagen efter två tunga handelsdagar. Vid samma tid backade indexet S&P 500 2,4 procent. 

Efter uppgången var Ubers aktie fortfarande ned drygt 16 procent från fredagens teckningskurs.

Taxiappbolagets börsvärde var på tisdagen 64 miljarder dollar, eller knappt 600 miljarder kronor. Det är strax över hälften av den värdering som bolagets rådgivare ska ha velat få mot slutet av 2018.

Ubers börsvärde föll med motsvarande 134 miljarder kronor under de två första handelsdagarna. Bolaget föll nära tre gånger så brant som New York-börsens Fang-index, som backade nära 6 procent under samma period.

”Det är svårt att bedöma bolag som förlorar så fruktansvärt mycket pengar”, säger Carl Armfelt, förvaltare på Tin Fonder, och syftar både på Uber och den nyligen noterade konkurrenten Lyft.

Aktiekursen för Lyft, som nyligen rapporterade ökade förluster för första kvartalet, hade på tisdagen fallit 33 procent sedan noteringen i slutet av mars.

Sedan 2013 har Twitter, Snap och Spotify alla haft lyckade första handelsdagar på börsen. Samtliga gick till börsen som förlustdrivande bolag. Men efter Ubers floppartade notering är frågan hur stor Wall Streets aptit är för växande teknikbolag som har långt kvar till att gå med vinst.

Ubers rörelseförlust uppgick förra året till 29 miljarder kronor. Avknoppade verksamheter i Asien ledde till svarta siffror på sista raden, men bolaget varnar i sitt prospekt för risken att affären aldrig når lönsamhet.

”I Ubers fall måste man titta ännu längre fram än ett eller två år för att se om de ens ska nå breakeven”, säger Carl Armfelt.

Svenska sparare har hittills inte visat något större intresse för Ubers aktie. Nätmäklarna Nordnet och Avanza hade på tisdagen sammanlagt drygt 500 kunder som ägde aktien. Motsvarande siffra för Spotifys aktie är drygt 4.000.

”Jag tycker det är klokt av spararna att agera avvaktande i ett bolag med så hög värdering som Uber, som fortfarande går med förlust trots marknadsdominans”, säger Frida Bratt, Sparekonom på Nordnet.

Ett pärlband av techbolag är på väg till börsen i USA. 

Bostadsuthyrningsappen Airbnb och Peloton, som säljer träningscyklar med interaktiv mjukvara för hemmet, lär båda vara igång med sina förberedelser.

Kontorshotellskoncernen Wework, som Uber-ägaren Softbank står bakom, ska redan ha lämnat in sin noteringsansökan till amerikanska myndigheter.

Slack, som tillhandahåller en kommunikationsapp för arbetsplatser, offentliggjorde nyligen sitt prospekt. Bolaget går med förlust på rörelsenivå men såg intäkterna öka med drygt 80 procent under sitt senaste räkenskapsår.

I prospektet varnar Slack för ökade rörelsekostnader och för att bolaget riskerar att få svårt att nå och bibehålla lönsamhet.

”Jag tror inte att noteringsfönstret kommer att stänga. Jag tror riskaptiten är så pass hög att det kommer att gå att göra börsintroduktioner. Men det kan bli färre bolag som lyckas ta sig hela vägen till en notering”‚ säger Carl Armfelt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer