Annons

Uber vänder till vinst – om man räknar med försäljning av verksamheter

Dara Khosrowshahi är vd för Uber.
Dara Khosrowshahi är vd för Uber. Foto: Francois Mori
Taxiappbolaget Uber vände till vinst för det senaste kvartalet – i alla fall på pappret. Vinsten hamnade på 2,5 miljarder dollar och beror främst på försäljningen av bolagets verksamhet i Sydostasien och Ryssland.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under det senaste kvartalet har taxiappjätten Uber förändrat vissa av sina verksamheter vilket har en positiv effekt på resultatet. Bland annat sålde företaget sin sydostasiatiska verksamhet till konkurrenten Grab för tre miljarder dollar under perioden, liksom samgåendet med sökmotorn Yandex i Ryssland. 

På pappret kan Uber därmed skatta sig lyckliga över sin första vinst någonsin – på 2,46 miljarder dollar, motsvarande 21,5 miljarder kronor. Men egentligen är resultatet inte riktigt lika positivt. Förlusten innan räntor, skatt och andra utgifter uppgick till -312 miljoner dollar, vilket i och för sig är närmare hälften av vad bolaget uppvisade förra året för samma period, enligt Bloomberg News

”Vi har en fantastisk start på 2018... Med tanke på den stora möjlighet vi har, och vårt mål att göra Uber till en sann mobilitetsplattform, så planerar vi att återinvestera allt vi överpresterar nu. Det ska vi göra ännu mer aggressivt i år, både i vår kärnverksamhet och i stora satsningar som Uber Eats globalt”, sade vd:n Dara Khosrowshahi i ett uttalande enligt Bloomberg News.

Läs även: Ubers vd: ”Bilar är för Uber vad böcker är för Amazon” 

Under samma period fortsatte tillväxten för företaget och nettoomsättningen steg med 67 procent till 2,5 miljarder dollar. Däremot steg bruttoförsäljningen, den totala summan som förare drar in, med enbart 55 procent och uppgick till 11,3 miljarder dollar. 

Uber avslöjade också att man ska sälja nya aktier till en rad befintliga investerare samt till de nya investerarna Coatue Management, Altimeter and TPG plan. Summan ska uppgå till mellan 400 och 600 miljoner dollar. 

Aktierna kommer att säljas för ett företagsvärde av 62 miljarder dollar, motsvarande drygt 540 miljarder kronor, vilket överstiger den senaste värderingen på 48 miljarder dollar, motsvarande 420 miljoner kronor, som bolaget fick när japanska Softbank klev in som storägare förra året.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer