Annons
Travis Kalanick, tar en timeout från jobbet som vd på Uber.

Uber-vd:n tar timeout i samband med utredning

6 datadrivna trender du bör känna till SPONSRAT AV Postnord

Doldisar blir miljardärer på Spotify

Skam är en dramaserie om gymnasieungdomar på Hartvig Nissens skole i Oslo.

Facebook köper amerikanska rättigheter till norska succén Skam

Northvolts vd är Tesla-veteranen Peter Carlsson.

Uppgifter: Northvolt till både Västerås och Skellefteå

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Uber-vd:n tar timeout i samband med utredning

Travis Kalanick, tar en timeout från jobbet som vd på Uber.
Travis Kalanick, tar en timeout från jobbet som vd på Uber.
Ubers vd ska tas ifrån vissa befogenheter och styrelsen ska stärkas. Det är två av utredningens rekommendationer för en bättre arbetsmiljö på Uber. Samtidigt tar Travis Kalanick timeout.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Efter anklagelser om sexuella trakasserier på Uber tillsattes riksåklagaren Eric Holder vid juristfirman Covington & Burling för att utreda situationen på bolaget. Efter att ha redovisat rapporten för styrelsen i söndags offentliggjordes den under onsdagen. 

I rapporten rekommenderas det att vd:n Travis Kalanick ska tas ifrån vissa befogenheter och att styrelsen ska bli mer självständig. Vidare lyfter rapporten upp att vd:n har allierade i styrelsen, som medgrundaren Garret Camp, skriver Recode. Det gör även att Travis Kalanick får större makt i styrelsen än vad som möjligen har varit önskvärt för bolaget.

Travis Kalanick har tidigare fått mycket kritik för sin ledarstil och han har själv uppgett att han behöver hjälp för att komma tillrätta med detta. Under söndagens styrelsemöte ska även en timeout för den sittande vd:n ha diskuteras och under tisdagskvällen gick Travis Kalanick ut med att han nu tar den pausen på obestämd tid, skriver flera medier.

”Det ultimata ansvaret, för var vi är och hur vi har kommit hit, vilar på mina axlar”, skrev Kalanick i ett mejl till anställda.

”Det är naturligtvis mycket att vara stolt över men det finns mycket att förbättra.”

Travis Kalanicks frånvaro kommer att bli en betydande förändring för ett företag som han har byggt upp. Han var med och grundade Uber 2009 och har stor kontroll över företaget, eftersom ägandet är strukturerat för att gynna grundarna.

Läs även: Uppgifter: Ubers styrelse ska diskutera paus för kritiserad vd  

Läs även: Uber-vd:n i bråk med sin chaufför 

I rapporten har man även flaggat Emil Michael i ledningsgruppen, och i måndags meddelade han sin avgång. Enligt källor till flera medier uppges han ha pressats till att avgå av styrelsen. Bland annat ska Emil Michael ha arrangerat ett besök på en bordell i Korea för sin personal.

Uber har länge letat efter en operativ chef, som skulle fungera som en ny nummer två på bolaget och även kunna ta vissa av Travis Kalanicks nuvarande ansvarsområden. Även rapporten anser att en sådan rekrytering är nödvändig. 

Mediamogulen Ariana Huffington, som är den enda kvinnliga ledamoten i Ubers styrelse, adresserade senare rapporten inför företagets personal. 

Foto: Flickr.

Ariana Huffington är grundare av Huffington Post och styrelseledamot på Uber. Foto: Flickr.

”Det är mycket data som visar att när det finns en kvinna i styrelsen är det sannolikt att det kommer att tillsättas fler kvinnor i den”, sa Ariana Huffington.

Hon blev då avbruten av styrelseledamoten David Bonderman. 

”Faktiskt, vad det visar är att det sannolikt kommer bli mycket mer pratande”, rapporterar Recode.

David Bonderman avgick från styrelsen strax efter sin kommentar, som opassande nog kom i samband med rapporten om sexuella trakasserier på företaget.

Läs även: ”Hur många smällar klarar Ubers vd?” 

Mer om Uberchefens avhopp i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/pressaturb-ittillborsenochsverigesnastatechmiljardar

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post