Annons

Uber-Volvons förare tittade i mobilen – såg offret för sent

Ubers självkörande teknik var installerad i Volvo-bilar.
Ubers självkörande teknik var installerad i Volvo-bilar. Foto: Eric Risberg
Föraren fanns i bilen av säkerhetsskäl men streamade tv i mobilen precis före dödsolyckan. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ubers tester av självkörande teknik installerad i Volvo-bilar i delstaten Arizona har upphört sedan en bil i mars körde på en fotgängare som senare avled.

Tidigare har det framkommit uppgifter om att Ubers mjukvara noterade kvinnan som korsade vägen, men valde att inte väja.

Nyligen rapporterade Bloomberg att den mänskliga föraren som befann sig i den självkörande bilen tittade på tv via sin mobil precis innan olyckan skedde. Det framgår av den lokala poliskårens utredning där man granskat förarens aktivitet på streamingtjänsten Hulu.

Föraren, som befann sig i bilen för som en säkerhetsåtgärd ifall mjukvaran skulle göra något oväntat, hade tidigare sagt att hen inte använde sin mobil i samband med olyckan.

Läs mer: Ubers självkörande Volvo såg offret före dödsolyckan – väjde inte 

Polisens slutsats är att olyckan som ledde till dödsfallet hade gått att undvika, rapporterar Bloomberg.

Ubers mjukvara ska ha sett fotgängaren 1,3 sekunder före kraschen men inte kunnat stanna självmant eftersom det är upp till den mänskliga föraren att kontrollera bilens bromsar. Föraren tittade i sin tur inte upp förrän en halv sekund före olyckan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer