Hoppa till innehållet

Ubergrundaren på väg att sälja aktier för 11 miljarder

Efter fjolårets skandaler planerar Ubers tidigare vd och medgrundare Travis Kalanick att sälja en tredjedel av sina akter i taxitjänsten. Det uppger källor till Bloomberg. 

Travis Kalanick, tidigare vd och medgrundare av Uber.
Travis Kalanick, tidigare vd och medgrundare av Uber.Foto: Evan Agostini

Det här första gången som Travis Kalanick säljer aktier i bolaget han var med att grunda. Totalt handlar det om 29 procent av sitt innehav som den tidigare vd:n nu uppges vara på väg att sälja för omkring 1,4 dollar, motsvarande 11,3 miljarder kronor, rapporterar Bloomberg.  

Köpare är det Softbank-ledda konsortium som i slutet av 2017 köpte drygt 17 procent av aktierna i Uber för knappt 75 miljarder kronor. Totalt värderas Uber till omkring 390 miljarder kronor i transaktionen, som väntas vara avslutad inom ett par veckor. 

Läs mer: Softbank blir storägare i Uber 

Travis Kalanick äger omkring 10 procent av aktierna i Uber och enligt Bloombergs källor var han beredd att sälja hälften av sina aktier vilket var vad styrelseledamöter max fick sälja i transaktionen, skriver Bloomberg. 

Den tidigare vd:n tvingades bort från Uber under sommaren 2017 efter månader av kontroverser. 

Di Digital har samlat händelserna under 2017 som kulminerade i Travis Kalanicks avgång:

28 januari – #DeleteUber

Fler än 200 000 personer tog bort sina konton när Uber-chaufförer fortsatte att köra samtidigt som andra taxibolag strejkade i och med Donald Trumps inreseförbud.

19 februari – Sexuella trakasserier på Uber 

Den före detta anställda ingenjören Susan Fowler berättar i ett blogginlägg om att sexuella trakasserier har pågått på bolaget, men att personalavdelningen har misslyckats att göra något åt det. 

23 februari – Google stämmer Uber

Googleägda Waymo lämnar in en stämningsansökan där bolaget anklagar Uber för att ha stulit affärshemligheter. Uber ska ha kommit över informationen genom sitt förvärv av Otto, ett bolag som grundades av den tidigare Waymo-anställda Anthony Levandowski.

28 februari – Bråk mellan Travis Kalanick och Uber-chaufför

Ubers vd och medgrundare Travis Kalanick hamnar i ett videoinspelat bråk med en av sina Uber-chaufförer. Videon sprids på ett flertal medier och på Youtube. Ubers vd ber om ursäkt till sina anställda och säger att han ska skaffa hjälp att se över sin ledarstil.  

2 mars – Travis Kalanick dumpar Trump

Travis Kalanick lämnar Trumps rådgivningsgrupp i företagsfrågor. Vd:n fick mycket kritik eftersom många ansåg att ingå i gruppen tolkades som att Travis Kalanick stödde presidenten.

Läs även: USA:s justitiedepartement utreder Uber  

3 mars – Greyball

Uppgifter om att Uber använder en mjukvara vid namnet ”Greyball” läcker ut. Mjukvaran ska ha använts för att undgå lokala transportregulatorer. Händelsen började utredas av justitiedepartementet i USA senare under våren.

Analys: ”Det ser mörkt ut för Uber, vars mörkaste hemlighet kallas Greyball”

19 mars – chefsflykt från Uber

Mars var en månad då Uber såg flera chefsavhopp. Den 19 mars avgick bolagets nummer två och ordförande Jeff Jones efter bara sex månader på tjänsten. Andra som hoppade av i mars var bolagets kartchef Brian Mclendon, chefen för bolagets AI-satsning Gary Marcus, toppingenjörerna Raffi Krikorian och Amit Singhal, chefen inom självkörande bilar Charlie Miller samt produktchefen Ed Baker.

Läs även: Chefsflykten från Uber fortsätter  

18 april – toppchef lämnar

En av toppcheferna för Ubers satsning på självkörande bilar, Sherif Marakby, hoppar av. 

11 maj – rättstvist

En dispyt mellan Googles bolag för självkörande bilar, Waymo, och Uber, blir en rättsak. Domaren förbjuder Uber att använda teknik från Waymo.

30 maj - toppchef avskedas

Uber avskedar Anthony Levandowski, huvudingenjören för deras program för självkörande bilar, på grund av dispyten med Google.

31 maj – tappar toppchef

Finanschefen Gautam Gaupta meddelar att han slutar i juli.

6 juni – massuppsägning efter rapport

Uber avskedar 20 personer till följd av en utredning om trakasserier och mobbning som en advokatfirma genomförde.

12 juni – Travis Kalanicks allierade lämnar

Emil Michael, hög chef på Uber och tillika en av Travis Kalanicks förtrogna på bolaget, lämnar. Han påstås ha arrangerat ett besök på en bordell i Korea för sin personal.

13 juni – Travis Kalanick tar en timeout

En utredning som tillsattes till följd av anklagelser om sexuella trakasserier rekommenderar att Ubers vd ska tas ifrån vissa befogenheter och att styrelsen ska stärkas. Samtidigt tar Travis Kalanick en timeout. 

Läs mer: Uber-vd:n tar timeout i samband med utredning   

18 juni – Uber tappar mark i USA

Financial Times skriver att Uber har börjat tappa andelar på den viktiga amerikanska marknaden. I början av året hade Uber 84 procent av marknaden, en siffra som i slutet av maj sjunkit till 77 procent.

21 juni – vd:n och medgrundaren tvingas bort

Travis Kalanick avgår från vd-posten efter att flera stora investerare krävt hans avgång.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera