Annons

Ubers första självkörande bil är en Volvo

En Volvo XC90 utrustad med Ubers teknik för självkörande bilar.
En Volvo XC90 utrustad med Ubers teknik för självkörande bilar. Foto: Uber
Inom ett par veckor rullar Ubers första, självkörande bilar ut på gatorna i amerikanska Pittsburgh. Tekniken är inbyggd i specialbeställda Volvo XC90-bilar. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Uber och Volvo har tillsammans investerat 300 miljoner dollar, motsvarande drygt 2,5 miljarder kronor, i att utveckla de förarlösa bilarna. Tanken är att de två bolagen tillsammans tar fram teknikplattformen, och Volvo sen bygger bilarna. Det uppger Volvo i ett pressmeddelande.  

De första självkörande bilarna kommer rulla ut på gatorna i amerikanska Pittsburgh inom ett par veckor, uppger sajten Bloomberg. Där kommer Uber-kunder kunna beställa självkörande bilar genom sin vanliga Uber-app. 

Affären är sannolikt en av många som kommer aviseras inom en snar framtid. Avtalet med Volvo är inte exklusivt, uppger Bloomberg, utan Uber har för avsikt att beställa bilar från flera olika tillverkare. 

Helt autonoma är dock inte bilarna än. I varje bil sitter även en mänsklig förare, som ska "övervaka" hur bilen beter sig i trafiken, enligt Uber. 

Teknik som hjälper föraren att hålla farten och till viss del kan ta kontroll över bilens styrning finns även i Volvos vanliga XC90-modeller, liksom i bilar från andra tillverkare. 

Innan året är slut ska Volvo ha levererat 100 dylika XC90-bilar till Uber, enligt Bloomberg. En helt självkörande XC90-modell ska vara redo att levereras år 2021. 

"Vi är stolta över att Uber valde oss som samarbetspartner. De är ett av världens ledande teknikföretag. Samarbetet placerar Volvo mitt i den pågående teknikrevolutionen för bilindustrin", säger Volvos vd Håkan Samuelsson i en kommentar.

Foto:

Volvo har testkört XC90-bilar med självkörande teknik sedan år 2014. År 2017 ska de första pilottesterna med allmänheten genomföras. Foto: Volvo.

Det nya samarbetet är ett av flera exempel på hur bilindustrin och Silicon Valleys techjättar närmar sig varandra. Amerikanska General Motors investerade nyligen en halv miljard dollar i Uber-konkurrenten Lyft, i syfte att utveckla förarlösa bilar. Det är sedan tidigare känt att Uber fört liknande diskussioner med Fiat.

Samtidigt har såväl Apple och Google som Tesla långt gångna planer på egen teknik för just självkörande bilar. 


Foto:

Läs även: Stort reportage – i Silicon Valley utspelar sig slaget om självkörande bilar 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer