Annons

Ubers självkörande Volvo såg offret före dödsolyckan – väjde inte

Ubers självkörande mjukvara har testats i ett samarbete med Volvo.
Ubers självkörande mjukvara har testats i ett samarbete med Volvo. Foto: Eric Risberg/AP
Den självkörande Uber-Volvon noterade kvinnan som korsade gatan men systemet bestämde sig för att inte reagera, rapporterar The Information.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ubers tester av självkörande teknik i den amerikanska delstaten Arizona upphörde i mars sedan en av bilarna kört på en fotgängare som senare avled. Testerna har utförts med Ubers egen mjukvara som installerats i Volvo-bilar.

Nu framkommer det att Ubers mjukvara inte missade kvinnan som förolyckades när hon korsade vägen med en cykel. I stället ska problemet ha varit systemets bedömning att hennes närvaro inte krävde omedelbar handling, rapporterar The Information.

Ubers toppchefer bedömer enligt sajten att bilens mjukvara var justerad att i mindre utsträckning reagera för objekt som anses ofarliga, som en plastpåse som blåser över vägen eller en parkerad cykel.

Läs mer: Volvo Cars lägger locket på efter dödsolyckan 

Därför valde bilen att varken bromsa eller tuta när kvinnan dök upp. Den mänskliga föraren, som var på plats i bilen i säkerhetssyfte, reagerade inte heller.

Olyckan i Arizona är det första kända dödsfallet där en självkörande bil kört på en fotgängare, enligt New York Times.

I mars drog Arizona in Ubers tillstånd för att testa självkörande bilar på gatorna.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer