Annons
Ubers grundare och fd vd Travis Kalanick

Ubers storägare stämmer petad vd för bedrägeri

Så fattar Saltå Kvarn smartare affärsbeslut SPONSRAT AV Climber

Ann Grevelius. Foto: Evelina Carborn

”Ingen bank tycker att robotrådgivare är en bra idé”

Forza Footballs vd Patrik Arnesson, dess stjärnprogrammerare Aleksei Magusev och Tobias Öd, känd från Tayyab Shabab-fallet, som driver ärendet i Migrationsdomstolen.

Forza Football tar strid – överklagar Migrationsverkets beslut om utvisad ”topprogrammerare”

Uber tvingas lämna London

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Ubers storägare stämmer petad vd för bedrägeri

Ubers grundare och fd vd Travis Kalanick
Ubers grundare och fd vd Travis Kalanick Foto: Evan Agostini/TT
Turerna kring världens högst värderade startupbolag fortsätter. Nu har grundaren och förre vd:n stämts av en av storägarna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I juni fick Travis Kalanick lämna vd-posten på taxitjänsten Uber efter åtta år. Investerarna var missnöjda med tillståndet i bolaget efter ett skandaltungt år fyllt med anklagelser om sexuella trakasserier, en strid ström av chefsavhopp och domstolsturer.

Läs mer: Tidslinje: Så tvingades Ubers vd bort efter bolagets mardrömsår

Nu läggs sten på börda för Travis Kalanick. Det Silicon Valley-baserade riskkapitalbolaget Benchmark, som är en av Ubers största ägare, har nämligen lämnat in en stämningsansökan mot den petade medgrundaren.

Kalanick anklagas för bedrägeri, kontraktsbrott och brutna plikter som förtroendeman, skriver New York Times. Riskkapitalbolaget menar att Kalanick under 2016 fick allt för stor kontroll över styrelsen, genom rätten att tillsätta ytterligare tre personer.

Benchmark skriver i stämningsansökan att Kalanicks "främsta mål är att fylla Ubers styrelse med lojala allierade i ett försök att skydda sitt tidigare beteende från granskning och röja vägen för hans återkomst som vd — allt till nackdel för Ubers aktieägare, anställda, förare och kunder."

Storägaren vill därför att medgrundaren ska förlora sin styrelseplats, som han har behållit även efter att ha förlorat vd-posten.

"Det här är en maktkamp över ledningen. Styrelsen tittade bort i flera år när Travis ägnade sig åt oetiskt och tillochmed olagligt beteende. Han är deras monster", säger Steven Hill, som skrivit en bok om Uber, till New York Times.

En talesperson för Travis Kalanick menar att stämningen helt saknar grunder och består av falska anklagelser.


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post