Annons

”Undvik hajpen – lär av börsens tech-veteraner”

Jonas Leijonhufvud, reporter på Di Digital.
Jonas Leijonhufvud, reporter på Di Digital.
Noteringsivern bland svenska techbolag riskerar att sluta i besvikelse. Den som vill ta chansen och investera bör ta en noga titt på bolagens ägarlistor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Börsnoterade teknikbolag har varit en bra investering i år. Något oroväckande är dock att det inte krävts någon större kunskap för att lyckas investera i dem. Di Digitals genomgång visar att hela 14 av de 23 techbolag som tagit klivet har sett sina kurser stiga. Hela fem nykomlingar har stigit med mer än 100 procent.

Som privatplacerare är det givetvis frestande att hoppa på it-tåget. Men många nybakade it-bolag kommer att missbedöma sin marknad helt och gå omkull i framtiden. Inte minst de inom nya, svåranalyserade områden som VR, AR och AI. Som alltid ska man vara försiktig med bolag med stora förluster och ofärdiga produkter. Samtidigt måste vissa teknikbolag få lov att växa med förlust.

Läs mer: Techbolagen riskerar baksmälla på börsen

För den som inte har järnkoll - men ändå vill krydda portföljen med teknikbolag - är det därför bra att ta en titt på bolagens ägarlistor. Erfarna storägare, med djup kunskap om branschen, har ofta bättre chans att lyckas.

En sådan är fonden Swedbank Robur Ny Teknik, med förvaltarna Carl Armfelt och Erik Sprinchorn. Den tekniktunga fonden har stigit med 25 procent hittills i år och har haft en årlig totalavkastning på 29 procent per år de senaste fem åren. Det gör dem till en av de bästa svenska aktiefonderna, alla kategorier.

Av årets 23 nykomlingar har Swedbank Robur Ny Teknik investerat i sex:

  • Edgeware, som erbjuder streaming av tv och video.
  • Lauritz, med auktioner på nätet.
  • Catena Media, som förmedlar trafik till poker- och casinosajter.
  • Leovegas, betting på nätet.
  • Samt spelutvecklarna Paradox Interactive och THQ Nordic.

Alla dessa aktier har stigit i år, utom sorgebarnet Lauritz.

En annan bra investerare att ta rygg på är Axisgrundaren Martin Gren (NTL). Han har dock bara investerat i en av årets nykomlingar, nämligen Edgeware där han är femte största ägare.

En tredje person med bra track record är Lars Wingefors (NTL), mannen bakom spelutvecklaren THQ Nordic. Vid sidan av sitt eget bolag har han även investerat i branschkollegan Paradox. Han är även storägare i två av årets börsraketer: ljudboksbolaget Storytel och Inission, ett bolag inom avancerad industrielektronik.

Vad ska man då undvika? Det är alltid svårt att vara kategorisk. Men varningstrianglar bör placeras kring börsbolag vars ägarlistor domineras av entusiastiska småsparare eller ansiktslösa institutioner. De sistnämnda kan i många fall vara med för att de skött själva introduktionen.

Teknikbolag är svåranalyserade. Och kunniga delägare är ofta en enorm tillgång för den som vill hitta nästa Axis, Arcam eller Fingerprint Cards.

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska startupscenen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies