Annons

Unika listan: Sveriges största datacenter

Equinix är en av de största aktörerna på datacentermarknaden. På bilden till vänster syns Sverige-vd:n Maria Sundvall.
Equinix är en av de största aktörerna på datacentermarknaden. På bilden till vänster syns Sverige-vd:n Maria Sundvall. Foto: Emma-Sofia Olsson (Di).
Antalet megadatacenter har exploderat i Sverige under de senaste åren. Di Digital har tagit fram en unik lista över landets största serverhallar. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Antalet datacenter i Sverige har de senaste åren exploderat. Tillgången till grön energi, kalla temperaturer som är bra för kylningen av servrarna och den stora skattesänkningen 2017 har gett ytterligare skjuts till utvecklingen. 

Men som Di Digital tidigare avslöjat har Skatteverkets nya tolkning av lagtexten gjort att spelplanen förändrats för Sveriges många datacenter. Nu finns den en risk att den explosiva utvecklingen avtar, två mindre aktörer har redan gått i konkurs.

Läs mer: Skattesmäll för svenska datahallar 

Di Digital har med hjälp av den halvstatliga organisationen Business Sweden tagit fram en lista på de 20 största datacenterverksamheterna som finns i landet.

Tom Furlong, chef på Facebook, i samband med invigningen av serverhallen i Luleå 2013.
Tom Furlong, chef på Facebook, i samband med invigningen av serverhallen i Luleå 2013. Foto: Susanne Lindholm / TT

Facebook

Var: Luleå.

Om: Sedan 2013 driver Facebook sitt datacenter utanför Luleå. Anläggningen har successivt byggts ut och planen är att bolaget ska dubbla ytan till 100 000 kvadratmeter fram till 2021. Det skulle göra centret till ett av världens största. I dag drar datacentret 120 megawatt i el. Till skillnad från de flesta andra stora datacenter i Sverige hanterar Facebooks datacenter bara bolagets egen data och hyr inte ut plats eller kapacitet till andra aktörer.

Läs mer: Facebook bygger ut kraftigt i Luleå  

Eric Morales, affärsutvecklingschef inom startup och gaming på AWS i bland annat Norden och flera länder i Europa.
Eric Morales, affärsutvecklingschef inom startup och gaming på AWS i bland annat Norden och flera länder i Europa. Foto: Press.

Amazon Web Services

Var: Katrineholm, Eskilstuna och Västerås.

Om: Amazons tre datacenter öppnade i december 2018 och innebär att Mälardalen nu är en av molntjänsteföretaget Amazon Web Services så kallade ”regioner”. Bolaget har nyligen köpt ytterligare mark i anslutning till datahallarna i Katrineholm och Eskilstuna.  

Läs mer: Amazon köper mer mark i Sverige  

Digiplex anläggning i Upplands Väsby utanför Stockholm.
Digiplex anläggning i Upplands Väsby utanför Stockholm. Foto: Amanda Lindgren

Digiplex

Var: Upplands Väsby.

Om: Sedan 2015 driver Digiplex ett datacenter i Upplands Väsby utanför Stockholm. Datacentret drar 30 megawatt och här huserar till exempel Stockholmsbörsens ägare Nasdaq sina servrar. Bolaget är grundat av två amerikaner och Di kunde i november 2018 avslöja att Digiplex ligger ute till försäljning för drygt 5 miljarder kronor. Nyligen inledde företaget ett samarbete med Stockholm Exergi om att föra sin överskottsvärme tillbaka till det lokala fjärrvärmenätet. 

Läs mer: Di erfar: Datacenterbolaget på väg att säljas för miljarder 

Interxions datacenter i Kista utanför Stockholm.
Interxions datacenter i Kista utanför Stockholm. Foto: stephen bond

Interxion

Var: Kista.

Om: Interxion är ett stort nederländskt bolag med 50 datacenter i 13 europeiska städer. I Sverige har de 5 datacenter i Kista strax norr om Stockholm. Under 2019 ska det femte byggas ut med ytterligare 800 kvadratmeter, totalt har bolagets datahallar i Kista en yta på över 6 000 kvadratmeter.

Läs mer: Branschen varnar: Skatteverkets beslut kan slå mot miljön

Brittiska Hydro 66 har kraftig byggt ut sina datacenter de senaste åren.
Brittiska Hydro 66 har kraftig byggt ut sina datacenter de senaste åren. Foto: Pressbild/ Mat Richardson

Hydro 66

Var: Boden.

Om: Det brittiska bolaget Hydro 66 driver ett datacenter i Boden med en storlek på 3 000 kvadratmeter. Bolaget har byggt ut kraftigt under de senaste två åren och energianvändningen ligger på 19,6 megawatt. 

Equinix vd Maria Sundvall.
Equinix vd Maria Sundvall. Foto: Emma-Sofia Olsson

Equinix

Var: Bromma, Spånga och Sköndal.

Om: Amerikanska Equinix köpte 2016 upp tre datacenter i Stockholmsområdet från Telecity. Under 2019 kommer de kommer de investera 830 miljoner kronor i fyra nya datahallar i anslutning till sitt nuvarande datacenter. Globalt har företaget omkring 200 anläggningar.

Läs mer: Norden attraktivt för hemliga hallar: ”Data har blivit den nya oljan” 

Fortlax serverhall i Piteå.
Fortlax serverhall i Piteå. Foto: Pressbild

Fortlax 

Var: Piteå.

Om: Fortlax har tre datacenter i Piteå, den första startade 2004. I slutet av förra året invigdes företagets tredje datacenter. Anläggningen innebar en investering på 80 miljoner kronor, har en effekt på 3,6 megawatt och är 1 300 kvadratmeter stort. 

Ecodatacenters nya anläggning i Falun är enligt bolaget världens första koldioxidpositiva datacenter.
Ecodatacenters nya anläggning i Falun är enligt bolaget världens första koldioxidpositiva datacenter. Foto: Bengt Pettersson

Ecodatacenter 

Var: Falun.

Om: Datacentret utanför Falun har ett totalt tillgängligt effektuttag på 48 megawatt för el och kyla. Företaget beskriver sig själva som världens första klimatpositiva datacenter. Anläggningen är ansluten till Falu Energi & Vatten och kan leda överskottsvärmen direkt tillbaka till värmeverket. I höstas gick Areim, ett doldisbolag med några av världens största finansiella institutioner i ryggen, in som storägare i bolaget. 

Läs mer: Doldisföretag vill investera miljarder i klimatvänliga datacenter

Basefarm 

Var: Stockholm.

Om: Basefarm har datacenter i både Sverige och Norge. Företaget erbjuder flera olika tjänster, bland annat inom ”co-location”.

BRS Networks lokaler har ett världsunikt skalskydd som ska kunna stå emot en granatattack.
BRS Networks lokaler har ett världsunikt skalskydd som ska kunna stå emot en granatattack. Foto: Banfa Jawla

BRS Networks

Var: Gotland.

Om: BRS Networks grundades 2011. Företagets 1 500 kvadratmeter stora datacenter har ett världsunikt skalskydd som motsvarar ett bergrum ovan jord. Det ska klara granatattacker och ska kunna stå emot ett sex timmars långt inbrottsförsök med hökteknologiska verktyg. Tillsammans med den tyska elproducenten Uniper bygger de ett nytt datacenter vid kärnkraftverket i Oskarshamn, ett skyddsområde med beväpnade vakter som anses vara en av landets säkraste platser. 

Conaptos datorhall i Sollentuna
Conaptos datorhall i Sollentuna Foto: Conapto/Sungard Avaiability Services

Conapto

Var: Stockholm.

Om: Sungard Avaiability Services svenska verksamhet köptes upp 2018 och bytte då namn till Conapto. Företaget driver två serverhallar i Stockholm. 

Glesys vd och ägare Glenn Johansson.
Glesys vd och ägare Glenn Johansson. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget

Glesys

Var: Falkenberg och Stockholm.

Om: Har två datacenter, ett i Stockholm och ett i Falkenberg. I höst planerar dem att starta bygget av ett nytt huvudkontor och ett 3000 kvadratmeter stort datacenter, en investering på runt 70 miljoner kronor. 

Läs mer: Molnen växer – då spränger Glesys drömgränsen  

Ateas vd Carl-Johan Hultenhielm.
Ateas vd Carl-Johan Hultenhielm.

Atea

Var: Umeå och flera andra orter.

Om: Atea har sex datacenter i Sverige. En av deras nyaste anläggningar ligger i Umeå. Anläggningen består av två datahallar som ligger på fyra kilometers avstånd och har en kapacitet på 1 megawatt.  

En av IP Onlys serverhallar.
En av IP Onlys serverhallar. Foto: Ip-only

IP Only

Var: Stockholm, Göteborg, Linköping, Malmö och Oslo.

Om: Driver nio datacenter i Sverige och Norge. Förutom att erbjuda ”co-location” arbetar de med olika fiberlösningar. IP Only ägs av EQT:s fond Mid Market sedan 2013.

Jon Karlung, vd för Bahnhof. Fotograferad i företagets datorhall Pionen under Vita bergen på Södermalm.
Jon Karlung, vd för Bahnhof. Fotograferad i företagets datorhall Pionen under Vita bergen på Södermalm. Foto: Jesper Frisk

Bahnhof

Var: Södermalm.

Om: Bahnhofs serverhall Pionen i Stockholm har gjort sig känd för dess häftiga interiör, byggd i en gammal bunker. Totalt har Bahnohof tre serverhallar i Stockholm i dag. Bahnhof har via dotterbolaget Elementica planer på att bygga ett nytt datacenter i Hjorthagen i Stockholm. Datacentret är tänkt att ha en kapacitet på 21 megawatt, vilket gör det nästan lika stort som konkurrenten Digiplexs anläggning i Upplands Väsby. 

Ericsson har två datacenter i Sverige.
Ericsson har två datacenter i Sverige.

Ericsson 

Var: Rosersberg och Linköping

Om: Telekomjätten har två av sina datacenter i Sverige. 2016 invigdes det 20 000 kvadratmeter stora datacentret i Rosersberg norr om Stockholm. Datacentren fokuserar på forskning och utveckling, bland annat med utvecklingen av 5G-nätet, inom koncernen. Anläggningen i Linköping invigdes 2014. 

Svenska modejätten H&M har ett datacenter i Stockholm.
Svenska modejätten H&M har ett datacenter i Stockholm. Foto: Henrik Holmberg / TT

H&M

Var: Stockholm.

Om: Modejättens datacenter utanför Stockholm byggdes ut under 2018, som man använder för att driva sina egna webbapplikationer. Enligt företaget ska överskottsvärmen från hallen räcka till att värma upp till 2 500 lägenheter. 

Ikea har vunnit pris för sina hållbara datacenter i Sverige. Bilden föreställer solceller på taket till ett ikea-varuhus i USA.
Ikea har vunnit pris för sina hållbara datacenter i Sverige. Bilden föreställer solceller på taket till ett ikea-varuhus i USA. Foto: Christina Mendenhall

Ikea

Var: Småland.

Om: I Småland har Ikea två datacenter som är it-navet för möbeljättens svenska och europeiska verksamhet. Ikea har arbetat mycket med hållbarhet och deras datahallar vann för några år sedan pris för årets gröna datahall i Sverige.

Google ser snart ut att vara på väg till Sverige. På bilden Googles vd Sundar Pichai
Google ser snart ut att vara på väg till Sverige. På bilden Googles vd Sundar Pichai Foto: Montage/TT

 

Google

Var: Avesta.

Om: Hösten 2017 blev det känt att Google köpt mark i Horndal strax utanför Avesta. Det handlar om 109 hektar skogsmark, ett område där stora kraftledningar passerar. Avverkningen av skog har påbörjats och Google har tillsammans med kommunen upphandlat entreprenad för att anlägga väg till området. Men än så länge finns ingen tidsplan kring när ett datacenter kan öppna.

Microsoft har köpt mark i Sverige och väntas bygga datahallar.
Microsoft har köpt mark i Sverige och väntas bygga datahallar. Foto: Mark Kauzlarich

Microsoft

Var: Gävle och Sandviken.

Om: I december 2018 blev det känt att Microsoft köpt mark i Gävle och Sandviken. Totalt handlar det om 130 hektar. Enligt bygglovshandlingarna för den första etappen visar skisserna en envåningsbyggnad på 23 000 kvadratmeter med 58 kontorsplatser och olika lagerutrymmen. Men exakt vad marken ska användas till är fortfarande oklart, men det tros röra sig om ett datacenter för molnlagring genom Microsoft Azure.

Läs mer: Så blir Microsofts enorma datahall 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer