Hoppa till innehållet

Uppgifter: Apple investerar i Softbanks nya teknikfond

Det japanska telekom och it-företaget Softbanks uppföljare till Vision Fund håller på att ta form. 

Softbanks ordförande och vd Masayoshi Son.
Softbanks ordförande och vd Masayoshi Son.

Enligt Wall Street Journals källor är flera bolag ombord, inklusive Apple och Goldman Sachs så väl som Kazakstans förmögenhetsfond.

Softbank själva går in med 40 miljarder dollar och ett styrelsebeslut om detta ska fattas på torsdagen, uppger källor. Bolaget vågar göra satsningen då amerikanska regulatorer väntas godkänna Sprints fusion med T-Mobile. Det kommer frigöra nytt investeringskapital åt Softbank.

Läs mer: Softbank närmar sig ny jättefond 

De tidigare betydande uppbackarna av Vision Fund, förmögenhetsfonderna från Saudiarabien och Abu Dhabi, har indikerat att de är redo att ställa upp igen fast i mindre omfattning, uppgav källor. Den saudiska statsfonden PIF gav 45 miljarder dollar till Vision Fund. 

Goldman Sachs beskrivs gå in i fonden med förväntningar om att senare tilldelas noteringsansvaret när vissa av bolagen tar klivet in på börsen. 

Standard Chartered är en annan bankaktör som också ansluter samtidigt som diskussioner förs med Microsoft. Softbanks chefer hoppas kunna övertyga Microsoft om en investering efter att ha sagt att de ska uppmuntra portföljbolagen i Vision Fund att skifta över från Amazon till Microsoft som molnleverantör.

Vidare förekommer även samtal med ett antal taiwanesiska pensions- och försäkringsbolag om att satsa i den nya fonden, enligt affärstidningen.

Läs mer: Softbank cashar hem 100 miljarder på Alibaba 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera