Annons

Uppgifter: Babylon Health överväger notering – så mycket kan bolaget vara värt

Foto: Jonas Eng
Hälsobolaget Babylon Health nosar på börsen, enligt uppgifter från Bloomberg. Investmentbolagen Kinnevik och VNV Global stiger på uppgiften, och VNV Globals vd Per Brilioth har i en tidigare intervju hyllat Babylon Health.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kinnevik äger i dagsläget 16 procent av den brittiska ai-baserade hälsotjänsten och VNV Global 10,6 procent. 

VNV Globals vd Per Brilioth talade varmt om Babylon Health i en intervju med Di Digital tidigare i februari. 

Läs mer: Per Brilioth styrde om Lundinfamiljens bolag från rysk olja till teknik

Babylon Healths teknik bygger på en ai-chatbot, som ställer diagnos utifrån kundens svar.  Bolaget har i dag verksamhet i Storbritannien, USA och Sydostasien och hade 6,7 miljoner globala registreringar vid årsskiftet, jämfört med 3,8 miljoner 2019. Bolaget har även inlett ett samarbete med Mount Sinai Health Partners för att betjäna 8,6 miljoner New York-bor.

Enligt nyhetsbyråns källor uppskattas värderingen landa på drygt 4 miljarder dollar, motsvarande omkring 33 miljarder kronor men inget slutgiltigt beslut om notering har enligt källorna fattats. Men framöver kommer bolaget vara värt betydligt mycket mer, enligt Per Brilioth.

Under Babylon Health kapitalmarknadsdag i höstas räknade bolaget med en omsättning på 904 miljoner dollar år 2022. Det kan sättas i perspektiv med den amerikanska noterade nätläkartjänsten Teladoc (där Kinnevik också är delägare), som räknar med en omsättning för helåret på 1,1 miljarder dollar.  Bolaget har i dag en p/s-multipel på 22,6, och sätter man det i relation med Babylon Healths beräknade omsättning för 2022 får man ett hum om värderingen, förklarade Per Brilioth i intervjun.

”Den kanske landar på 700 miljoner dollar, men sätter du den amerikanska nätläkaren Teladocs multipel på det så hamnar vi på en jättestor substansrabatt. Nu är inte Babylon Health noterat, men det är naturligt att den blir det på sikt, och då blir jämförelsen med Teladoc relevant”, kommenterade han då.

Med Teladocs multipel skulle värderingen alltså 2022 landa på mellan till 14,3 till 20,4 miljarder dollar. 

VNV Global aviserade i förra veckan en riktad nyemission som gav bolaget ett tillskott på 1,1 miljarder kronor. 

VNV Global skriver i ett mail att de inte kommenterar marknadsrykten.  Bolaget rapporterar imorgon den 25 februari.

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer