Annons

Efter EU:s rekordbot – Google uppges vilja knoppa av Google Shopping

Googles vd Sundar Pichai.
Googles vd Sundar Pichai. Foto: Eric Risberg
Efter att EU gav Google miljardböter har techjätten för avsikt att knoppa av sin shoppingtjänst till en självständig enhet för att blidka EU. Det enligt uppgifter till Bloomberg News.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Google dömdes till böter om 24 miljarder kronor i slutet av juni eftersom ehandelstjänsten Google Shopping ansågs snedvrida konkurrensen med andra prisjämförelsesajter.

Google Shopping har hittills fått ett eget produktgalleri högst upp i sökresultaten före leverantörer som svenska Prisjakt eller Pricerunner.

Avknoppningen till en ny enhet innebär att Google Shopping kommer att få buda på plats i samma galleri på samma villkor som andra leverantörer, skriver Bloomberg. 

Den nya enheten kommer fortfarande vara en del av Google, men kommer agera separat och använda sina egna intäkter för buda på annonser. 

Därmed hoppas Google råda bot på konkurrensproblemen som ledde till att EU bötfällde internetjätten. Google hade sedan tidigare överklagat domen. Enligt Bloomberg kommer förändringen endast att gälla i EU. 

Läs även: Google överklagar EU-kommissionens miljardböter 

Google har haft fram till på torsdag på sig att rätta sig efter EU:s dom. Annars hotade kommissionen med att utöka böter på upp till 5 procent av den dagliga världsomsättningen för Googles moderbolag, Alphabet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies