Annons

Uppgifter: Grundaren säljer Wework-aktier och lämnar styrelsen

Weworks grundare och tidigare vd Adam Neumann.
Weworks grundare och tidigare vd Adam Neumann. Foto: Noam Galai (Getty Images)
I går rapporterade CNBC att Softbank var på väg att ta kontroll över det krisdrabbade kontorsuthyrningsbolaget Wework. På tisdagen har Wall Street Journal släppt fler detaljer kring upplägget som i stort sett innebär att banden till bolagets tidigare vd och grundare Adam Neumann klipps.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Enligt tidningens källor väljer Wework, som uppges stå inför en akut likviditetskris, att ta hjälp från sin storägare Softbank i stället för ett konkurrerande erbjudande från JP Morgan.

Upplägget innebär att Softbank, som äger omkring en tredjedel av Wework, köper aktier för 1 miljard dollar i moderbolaget We av Adam Neumann. Softbank kommer samtidigt att tillhandahålla Adam Neumann en kredit på 500 miljoner dollar, för att hjälpa honom att återbetala en lånefacilitet på samma summa till JP Morgan. Adam Neumann kommer även att få ersättning för konsulttjänster från Softbank på 185 miljoner dollar.

I upplägget ingår också att Adam Neumann får lämna styrelseposten i Weworks moderbolag We där han för närvarande sitter som ordförande. Han kommer att finnas kvar i bolaget som aktieägare och i en ”övervakande roll av styrelsen”, enligt WSJ.

Planerna ska kommuniceras av Wework under tisdagen men beskedet kan även fördröjas, enligt tidningen.

I går rapporterade CNBC att Softbank var på väg att ta kontroll över Wework genom att investera 4–5 miljarder dollar i nyemitterade och befintliga aktier, enligt källor till nyhetskanalen. Affären som väntades meddelas i dag skulle värdera Wework till 7,5-8 miljarder dollar, enligt CNBC. Det skulle vara en bråkdel av de 47 miljarder dollar (cirka 455 miljarder kronor) som Wework värderades till så sent som i januari.

Wework var på väg att ta steget till Nasdaqbörsen under september, men när marknadens intresse visade sig vara mycket svagare än väntat stoppades noteringen i ett sent skede. Sedan dess har de negativa nyheterna om Wework haglat och bolaget bedömts nu stå inför en akut likviditetskris.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer