Annons

Uppgifter: Kinesiska konkurrenten Tencent siktar på högre börsvärde än Spotify

Pony Ma Huateng, styrelseordförande och vd för Tencent.
Pony Ma Huateng, styrelseordförande och vd för Tencent. Foto: Kin Cheung
Den kinesiska musikstreamingstjänsten TME Group är mycket nära en börsnotering och siktar på att nå ett börsvärde på 265 miljarder kronor. Därmed skulle man värderas betydligt högre än sin konkurrent och delägare Spotify.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den kinesiska teknikjätten Tencent är mycket nära att börsnotera sin musiktjänst i USA. TME Group, som bolaget heter, har nu anlitat fyra stora investmentbanker för att driva igenom noteringsprocessen. Det rapporterar Financial Times med hänvisning till källor

Enligt nya uppgifter siktar bolaget på att nå en värdering på 30 miljarder dollar, motsvarande 265 miljarder kronor, på New York-börsen. Tidigare rapporter har gjort gällande att TME Group ville nå en värdering på 211 miljarder kronor.

Tidningen uppger också att bolaget siktar på att ta in uppemot 4 miljarder dollar, eller 35 miljarder kronor, i en nyemission.

Läs mer: Källor: Tencent Music ska noteras i år 

Bankerna anser att TME:s starka ställning på den kinesiska marknaden och dess växande användarskara motiverar den ambitiösa prislappen, skriver Financial Times.

Tencent Music, som är streamingtjänstens officiella namn, har cirka 700 miljoner månatliga användare i Kina, inräknat för både dator- och mobilanvändare. Bolaget äger för tillfället 78 procent av marknadsandelarna inom musikströmning i Kina.

Priset på Spotifys aktie kommer dock bli avgörande för TME:s värdering när noteringen väl ska ske, uppger en källa för Financial Times. Spotifys nuvarande börsvärde uppgår till cirka 245 miljarder kronor, alltså betydligt lägre än Tencents målsättning.

Läs mer: Spotifykonkurrenten Tencent Music tar nästa steg mot börsen 

Konkurrenterna Spotify och Tencent har för övrigt ett komplicerat förhållande till varandra. Den svenska musikjätten har en betydande ägarpost på cirka tio procent i TME Group efter ett aktieutbyte förra året, som nu beräknas vara värd cirka 27 miljarder kronor. Tencent var i sin tur Spotifys tredje största ägare inför det svenska bolagets börsnotering i april. 

Tencent redovisade en vinstökning på 61 procent under det första kvartalet 2018, med en nettovinst på motsvarande 32 miljarder kronor. Intäkterna uppgick samtidigt till 101 miljarder kronor.

Läs mer: Tencent bättre än väntat i första kvartalet 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies