Annons

Uppgifter: Linas matkasse sneglar mot börsen

Syskonen Niklas Aronsson och Lina Gebäck, som grundade Linas matkasse 2008.
Syskonen Niklas Aronsson och Lina Gebäck, som grundade Linas matkasse 2008. Foto: Jack Mikrut
Di Digital erfar att Linas matkasse utvärderar en börsnotering i närtid. Bolagets vd Niklas Aronsson vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Linas Matkasse (NTL) har vuxit i raketfart de senaste åren. Matkasseboomen har fått bolaget att gå från en omsättning på 28 miljoner kronor år 2009 till över en miljard i år.

Nu uppger källor till Di Digital att Linas matkasse utvärderar möjligheten till en börsnotering i närtid. En notering kan ske inom de närmaste månaderna och rådgivare är anlitade.

Spekulationer om en börsnotering har florerat tidigare, även efter det norska riskkapitalbolaget Herkules köpte drygt 30 procent av Linas matkasse till en värdering på drygt 900 miljoner kronor sommaren 2015.

”I vårt ägande finns det ett villkor, tyvärr ur emotionell synpunkt, att ’vi måste sälja’ och vi jobbar hela tiden med hur vi kan göra det. Men det finns inga konkreta beslut på det ena eller andra”, säger Sverre Flåskjer, managing partner på Herkules och styrelseordförande i Linas matkasse.

Niklas Aronsson, vd för Linas matkasse, varken bekräftar eller dementerar uppgifterna.

”Vad som händer framåt blir spännande att se men åt vilket håll vi kommer gå, om vi går, beror på många faktorer. Vårt fokus just nu är 100 procent på att bygga Linas matkasse till ett ännu bättre bolag”, skriver Niklas Aronsson i ett sms till Di Digital.

Skulle du säga att Linas matkasse är redo för börsen?

”Vi jobbar ständigt med att förbättra interna rutiner och processer. Detta oavsett hur ägarbilden kan komma att se ut framgent.”

Läs mer: Norskt riskkapitalbolag kliver in i Linas matkasse

Techsajten Breakit har tidigare rapporterat att Herkules tog makten i Linas matkasse via en sinnrik konstruktion i samband med att de köpte in sig.

Våren 2014 noterades matkassekonkurrenten Mat.se på First North. Men aktiekursens utveckling har varit en besvikelse och mer än halverats sedan första handelsdagen.

Skulle Linas Matkasse värderas på samma sätt som Mat.se (till ett så kallat p/s-tal på 1) skulle prislappen landa på minst en miljard kronor. Det skulle vara en mycket försiktig värdering då Linas matkasse, som till skillnad från Mat.se, är lönsamt.

Enligt senaste kvartalsrapporten gjorde Mat.se en förlust under andra kvartalet på 11,2 Mkr vilket är i linje med de resultat som bolaget levererat tidigare kvartal. Linas matkasse, å andra sidan, ökade sin omsättning under 2015 med 44 procent till nästan 970 miljoner kronor. Samtidigt uppgick bolagets rörelsemarginal till 6 procent vilket var en förbättring med 2 procentenheter jämfört med föregående år.

Läs mer: Linas matkasse spränger miljardvallen

Intresset för noteringar enormt på börsen just nu. I fjol noterades 73 bolag på Stockholmsbörsens huvudlista och First Norh, vilket var nytt rekord. Det heta noteringsklimatet har hållit i sig under 2016 och rekordet ser ut att kunna slås i år igen. Bara i veckan har Di Digital kunnat rapportera om noteringar av Appspotr och XM Reality.

Tidigare har det spekulerats om att börsnoterade dagligvarujätten Axfood var intresserade av att köpa Linas matkasse. I februari bekräftade Axfoods vd Anders Strålman för Di Digital att bolaget förhandlat om att köpa både Linas matkasse och konkurrenten Mathem i olika omgångar men att prislappen varit för hög. Även tyska matkassejätten Hello Fresh uppges ha varit intresserade av Linas matkasse men avstått på grund av prislappen.

Läs mer: Axfood berättar om varför de nobbade Linas matkasse


För mer om Linas Matkasse och dess konkurrenter lyssna på senaste Digitalpodden:

http://embed.acast.com/digitalpodden/digitalpodden-startuptourmalmo-linasmatkassemotborsenochcrunchfish-firande

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer