Hoppa till innehållet

Uppgifter: Northvolt till både Västerås och Skellefteå

Batterifabriken Northvolts tillverkning är tänkt att placeras i Skellefteå medan "spetskompetens" placeras i Västerås. Det uppger källor för lokaltidningen VLT. Ett officiellt besked väntas presenteras under en presskonferens på torsdagen. 

Northvolts vd är Tesla-veteranen Peter Carlsson.
Northvolts vd är Tesla-veteranen Peter Carlsson.Bild: Jack Mikrut

Batterifabriken Northvolts tillverkning planeras till Skellefteå men "spetskompetens" ska placeras i Västerås. Det uppger lokaltidningen VLT med hänvisning till ej namngivna "trovärdiga källor", på onsdagen. Totalt handlar det om omkring 3 000 jobb.

Northvolt har kallat till en presskonferens på torsdagen där kommunstyrelsens orförande i både Skellefteå och Västerås kommer närvara. 

I Västerås var förutsättningarna för energi inte tillräckligt goda för en fabrik, uppger VLT.

Northvolt vill på onsdagen inte kommentera uppgifterna.

"I nuläget släpper vi inte några detaljer. Det kommer en heltäckande redovisning på en pressträff i morgon (torsdag), säger Jesper Wigardt, pressansvarig på Northvolt, till VLT.

ABB:s Sverigechef Johan Söderström sade till Nyhetsbyrån Direkt i samband med att ABB lanserade avsikten att investera i Northvolt den 26 september att Northvolt skulle kunna tänkas bygga fabriker i både Västerås och Skellefteå framöver, tack vare stigande efterfrågan på batterier.

"Efterfrågan på batterier ser ju ut att öka exponentiellt, med tanke på att världen går mot elektrifiering. Därav, om Northvolt fortsätter att vara framgångsrika, kommer det inte bara bli en fabrik. Det gör att både Skellefteå och Västerås skulle kunna komma i åtnjutande av fabriker framöver", sade han, och nekade till att en fabrik i Västerås var ett villkor för ABB:s investering.

"Vi supportar Northvolts etablering i Sverige, oavsett ort", sade Johan Söderström.

Di Digital har tidigare rapporterat om att Northvolt planerar att stänga sin första större finansieringsrunda under hösten. 

Nyhetsbyrån Direkt/Di Digital

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera