Hoppa till innehållet

Uppgifter: Paypal i samtal om att köpa Izettle

Enligt uppgifter till Sky News för betaltjänsten Paypal långt gångna samtal om att köpa svenska Izettle innan bolaget går till börsen. 

Foto: Amanda Lindgren

Enligt Sky News kan Paypal meddela sina intentioner att köpa Izettle så snart som på fredagsmorgonen, men mediebolagets källor varnar samtidigt för att affären fortfarande kan gå i stöpet. 

Uppgifterna kommer i spåren av att Izettle förra veckan meddelade att de planerar att noteras på Stockholmsbörsen under 2018. Bolaget har inte velat offentliggöra vilken värdering man siktar på, men enligt Di Digitals källor siktar bolaget på en värdering på omkring 10 miljarder kronor. 

Exakt vad Paypal ska vara beredda att betala för Izettle är oklart men enligt Sky News bör det vara en bra bit över 10 miljarder kronor. 

Paypal har ett börsvärde på omkring 820 miljarder kronor och aktien stiger omkring 1,5 procent torsdagen. 

Izettle grundades i Stockholm 2010 av Jacob de Geer och Magnus Nilsson och lanserade en av världens första chipkortläsare och app för mobila kortbetalningar. 

Mellan 2015 och 2017 hade Izettle en årlig tillväxttakt på 56 procent, men skruvade i samband med noteringsplanerna ner prognosen till att på längre sikt växa tillväxten med 40 procent om året. 

”Det beror på att vi ändå börjar nå hyggligt signifikanta omsättningstal. De flesta i vår sits hade nog ändå beskrivit en årlig försäljningsökning på 40 procent som en ganska aggressiv prognos”, sa Jacob de Geer, vd för Izettle, till Di Digital förra veckan.  

Utöver den mobila betaldosan tillhandahåller bolaget småföretagare en plattform för att förenkla affärerna, såsom mjukvara för kassaregister, fakturering och kundrelationshantering. Dessutom erbjuder man finansiering baserad på förskott på förväntad försäljning hos kunden. Izettle finns i tolv länder, utöver Europa även i Mexiko och Brasilien.

Den största konkurrenten är i dagsläget det redan börsnoterade amerikanska företaget Square, grundat av Twitter-skaparen Jack Dorsey. De båda bolagen konkurrerar bland annat direkt om den brittiska marknaden.

Dagens industri har utan framgång sökt Izettle och Paypal. 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera