Hoppa till innehållet

Uppgifter: Spotify lanseras i Ryssland nästa vecka

Daniel Ek har flörtat med Ryssland tidigare – nu verkar det klart att den svenska streamingtjänsten presenteras i landet nästa vecka. Det blir Spotifys första stora expansion på nästan ett och ett halvt år.

Daniel Ek är vd på Spotify och har sedan en tid haft ögonen på Ryssland.
Daniel Ek är vd på Spotify och har sedan en tid haft ögonen på Ryssland.

Uppgifterna kommer från branschtidningen Music Business Worldwide, som hänvisar till en rad källor.

Spotify vill inte bekräfta uppgifterna om att bolaget ska öppna sin verksamhet i Ryssland för Di Digital.

Senast Spotify expanderade på en stor marknad var i Indien i början av 2019.

”Vi har pratat om Ryssland och Sydkorea som marknader vi vill in på och inget har förändrats där”, sa Daniel Ek i samband med årets första kvartalsrapport.

Enligt MBW kommer Spotify att samarbeta med den lokala mobiloperatören MTS i samband med lanseringen. 

Sajten skriver vidare att över 95 miljoner människor av landets 144 miljoner medborgarna har en smartphone. 

Enligt statistik från skivindustrins branschorganisation IFPI var Ryssland den marknad i världen som växte snabbast vad gällde musik under 2019. Landet såg en uppgång i omsättning för skivbolag och artister med över 50 procent. Men trots sin storlek är Ryssland bara den 17:e största musikmarknaden i världen och enligt IFPI innebar ökningen att landet ”bara” nådde över 1,5 miljarder kronor i total försäljning.

Läs mer: Spotifys nya premium: Sambor får sänkt pris – för att sluta dela konto

Konkurrensen inom musikstreaming i Ryssland är hård. Enligt statistiksajten Statista är Apple Music marknadsledare med 28 procent av lyssnarna, följt av det sociala nätverket VK genom tjänsten Boom och den lokala Google-utmanaren Yandex som har 25 procent vardera. Siffrorna är dock från 2018.

Spotifyaktien har stigit kraftigt den senaste tiden på en lång rad positiva nyheter från bolaget. Uppgifterna om en lansering i Ryssland nådde marknaden vid slutet av handeln i USA och aktien slutade dagen på 2,78 procent upp till 269,26 dollar (följ aktien här).

Ryssland blir Spotifys 80:e marknad.

Läs mer: Spotifychefen: ”Apple har utformat reglerna för att skada oss”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera