Annons

Uppgifter: Spotify rundar skivbolagen – går direkt till artister

Spotifys vd och grundare Daniel Ek.
Spotifys vd och grundare Daniel Ek. Foto: Michael Loccisano
Musikjätten Spotify uppges shoppa runt direkt bland artister för att få licens till deras låtar. Det nya upplägget riskerar försvåra relationen med skivbolagen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotify uppges erbjuda förhandsbetalningar till managers och artister i utbyte för direkt licensiering av deras musik på streamingtjänsten. Det rapporterar musiktidningen Billboard med hänvisning till källor.

Erbjudandet uppges vara på flera hundratusentals dollar för direktlicens av bara ett fåtal låtar.

Om det accepteras kan managers och artister räkna med att få dela på 50 procent av intäkterna per lyssning för de låtar man ger Spotify tillgång till. Procentandelen är därmed något mindre än 54 procent, som de stora skivbolagen i USA i genomsnitt får per strömning.

Läs mer: Dokument avslöjar: Spotify nära att bygga hårdvara 

Men det som Spotify erbjuder ska ändå vara attraktivt eftersom det avser licensiering av utvalda låtar. Detta innebär att man inte kräver intäkter från hela album, vilket brukar vara fallet med andra musikdistributörer.

En annan lockelse med Spotifys avtal är att de inte binder artisterna till streamingtjänsten. Bolaget får varken exklusiv tillgång till låtarna eller något ägande över artisterna.

Spotifys nya licensupplägg kan samtidigt försvåra relationen med skivbolagen, från vilka man hämtar sin musik, skriver Billboard. Under gällande avtal får Spotify inte bedriva "väsentlig eller meningsfull" konkurrens med skivbolagen inom deras paradgren, det vill säga att köpa musikkataloger eller enskilda låtar.

Om Spotify får någon står stjärna på kroken i det nya upplägget riskerar det att bryta mot avtalen med skivbolagen, enligt Billboards källor. Däremot ska det vara smärtfritt för Spotify att skriva sådana avtal med mindre artister.

(Finwire/ Di Digital)

Läs mer: Spotify betalar en miljard i royalties efter förlikning 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer