Annons

Uppkopplade hästar och trygghetslarm på Malmö Demo Day

Hanne Pålsson från Stylos samt Karl Forssman och Per-Eric Olsson från Hoofstep. Foto: Fredrik Norrlid
Hanne Pålsson från Stylos samt Karl Forssman och Per-Eric Olsson från Hoofstep. Foto: Fredrik Norrlid
30 pitchande bolag och 100 investerare samlades på Malmö Demo Day. Bland bolagen fanns ett trygghetslarm som vill revolutionera vården och en tjänst som vill optimera jordbruket.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Malmö Demo Day avslutade acceleratorprogrammet Fast Track Malmö som pågått under våren. Förutom de sex acceleratorbolagen hade ytterligare 24 bolag från regionen bjudits in för att pitcha för 100 investerare, bland annat från Accel, Nordic Makers, Microsoft Ventures, Creandum och Industrifonden.

Läs mer: Drönarbolag och getfarm till Fast Track Malmö

“Vi har några av världens bästa investerare på såddnivå på plats, så man märker verkligen att investerarna har lyft blicken, både i Sverige och internationellt. Det är såklart grymt att kunna erbjuda våra Fast Track-bolag chansen att få pitcha för investerare med stora internationella nätverk och kapital”, säger Joel Larsson, programansvarig för Fast Track Malmö

Bland de pitchande bolagen fanns Stylos Design, som har utvecklat ett smart armband som ska ersätta föråldrade trygghetslarm. Under studierna till industridesigner jobbade Hanne Pålsson inom hemtjänsten och såg att trygghetslarmen ibland inte fungerade och att användarna ibland valde att inte ta på sig den stora knappen i form av ett armband.

Läs även: Stillas portabla larm lockar till sig 1 miljon dollar

”De bygger på 40 år gammal teknik så jag såg att det fanns stora möjligheter att utveckla något med modern teknik”, säger Hanne Pålsson.

Silikonarmbandet som hon har tagit fram bygger på ett patenterat grepp. När användaren trycker med greppet runt armbandet ringer det automatiskt upp sju förprogrammerade nummer och därefter fungerar det som en telefon där man kan prata i armbandet.

”Vi skiljer oss från konkurrenterna genom att armbandet enbart fungerar som en telefon. Vi har valt att inte mäta något”, säger hon.

Hanne Pålsson hoppas att armbandet ska finnas på marknaden under 2018 och att bolaget ska kunna etablera ett samarbete med ett större vårdbolag. Stylos söker nu kapital för att kunna få ut prototyper och testa dem.

Hoofstep har utvecklat en uppkopplad enhet som kan sättas fast på hästens grimma. Enheten registrerar hästens huvudrörelser och kan därefter avgöra hur mycket hästen rör sig, vilken gångart den rör sig i och om den äter. Det innebär att ägaren kan få ett larm om hästen slutar äta eller inte rör sig.

Läs även: Klarna-höjdarens hundsajt drar ifrån

”Om hästen har fastnat eller har ont på något sätt så äter den inte, då kan vi berätta det för ägaren”, säger Per-Eric Olsson, en av företagets grundare som tidigare varit med och grundat MySQL.

Enheten använder artificiell intelligens för att tolka rörelsemönster och kan också känna av om hästen går konstigt om den har ont i en hov. Hoofstep har en fungerande prototyp som säljs till kunder som vill vara med och utveckla produkten.

Hoofstep har inte tagit in något kapital, men räknar med att inom kort öppna sin första investeringsrunda för att få ut produkten på marknaden. 

”Vi har klarat utvecklingen på eget kapital, men kommer att börja titta på finansiering under hösten”, säger Per-Eric Olsson.

Vultus vill omptimera jordbruket genom satellitdata, väderdata, bildanalys och drönare. Genom bildanalys kan man avgöra hur mycket gödning som behövs, men också effektivisera spridningen av kvävegödsel. 

”Skadegörare orsakar skördeförluster motsvarande 130 miljarder dollar. Det finns stora besparingar att göra, säger Robert Schmitt, medgrundare och operativ chef. 

Med Vultus tjänst kan lantbrukaren punktbespruta när det behövs där det behövs, för att bli av med skadegörare.

”I dag görs besprutningen kalendermässigt. Med hjälp av maskininlärning och bildanalys kan vi istället se till att man inte besprutar något i onödan.”

Till en början använde Vultus drönare i sin tjänst, men för att göra den mer skalbar vill man nu använda satelliter istället. Algoritmerna testas under sommaren och målet är att erbjuda en fullt fungerande tjänst över hela Sverige under nästa år.

”Efter det vill vi gå mot Storbritannien och Tyskland”, säger Robert Schmitt.

Läs även: Hennes drönarbolag levererar blod i Rwanda

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer