Annons

Upplagt för storbråk om Brilioths ”Avito-bonus” på stämman

Vostok New Ventures ordförande Lars O Grönstedt och vd Per Brilioth.
Vostok New Ventures ordförande Lars O Grönstedt och vd Per Brilioth. Foto: Joey Abrait, Leif R Jansson
Motståndet till Per Brilioths höga ”Avito-bonus” fortsätter. Inför Vostok New Ventures bolagsstämma på onsdagen väntas många rösta emot incitamentsprogrammet och för att tvinga bort ordförande Lars O Grönstedt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var i slutet av januari i år som investmentbolaget Vostok New Ventures sålde samtliga aktier i den ryska Blocket-kopian Avito för motsvarande 4,8 miljarder kronor.

”Det görs med blandade känslor”, sa Vostok New Ventures vd Per Brilioth då. 

Avito startades av entreprenörerna Jonas Nordlander och Filip Engelbert. Men Per Brilioth var inblandad redan i ett tidigt skede och har spelat en viktig roll i bolagets framgång. Han såg bland annat till att Vostok investerade i Avito redan för 13 år sedan. 

För en dryg månad sedan kunde Di rapportera att styrelsen i Vostok New Ventures skulle tilldela Per Brilioth en särskild bonus om närmare 140 miljoner kronor för den lyckade försäljningen av Avito. 

Läs mer: Investmentbolagets vd får 138 miljoner i bonus efter storaffär  

Men trots att Per Brilioth ofta hyllas för sin insats har de höga bonusarna skapat dålig stämning i Vostok New Ventures ägarled. I slutet av april gick bland annat Swedbank Robur fonder och Alecta ut och deklarerade, i skrift, att de skulle rösta emot ett omval av Lars O Grönstedt som ordförande och ledamot i styrelsen.

Valberedningens ordförande Evert Carlsson, som representerar Swedbank Robur fonder, var då tydlig i sin kritik.

”Vi tycker att ersättningen avviker från de principer som har beslutats och kommunicerats i samband med bolagsstämman i fjol. Vi har påtalat detta för ordförande, utan resultat, och vi kan inte stå bakom förslaget att han väljs om”, sa han till Di Digital den 30 april.

Läs mer: Fet bonus fick storägarna att ilskna till – nu vill de peta börsbolagets ordförande 

Sedan dess har tongångarna hårdnat och flera andra delägare uppges ha ställt sig på Swedbank Roburs och Alectas sida i konflikten. Vidare har den internationella ombudsröstaren ISS gått ut med en rekommendation att rösta mot både incitamentprogrammet och Lars O Grönstedt som både ordförande och ledamot.

”ISS beslut är viktigt eftersom de representerar aktieägare som inte kan eller vill närvara på stämman”, säger valberedningens ordförande Evert Carlsson.

Han står fast vid sitt tidigare beslut. Han menar att det är otydligheten i incitamentsprogrammet som lett till konflikten.

”Det handlar om principen. Styrelsen bör inte ha så stora friheter att de kan dela ut dessa typer av belopp utan att det är känt för aktieägarna i förväg”, säger han. 

Många delägare vänder sig mot vad de ser som ”luddigt motiverade bonusutbetalningar”. Ett argument som framförs i diskussionerna är att Per Brilioth redan kompenserats tillräckligt för Avitos utveckling i tidigare ”bonusar”.

Redan i ett dokument från 2017 konstaterar Vostok New Ventures styrelse att betalningarna ”avvek från riktlinjerna för ersättning till ledande befattningshavare”, men att riktlinjerna samtidigt ”tillåter styrelsen att avvika från dem”. Detta på grund av ”den lyckosamma transaktionen under året i Avito”.

Lars O Grönstedt har suttit i Vostok New Ventures styrelse sedan 2010. Han var tidigare vd och sedan ordförande för Handelsbanken.

Huruvida han sitter kvar som ordförande i Vostok New Ventures styrelse avgörs vid bolagsstämman som inleds klockan 14 under onsdagen. 

”Jag sitter kvar om jag får ägarnas förtroende”, sa Lars O Grönstedt till Di Digital den 30 april.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer