Hoppa till innehållet

Upprättelse för it-bubblans entreprenörer

Det är hög tid att omvärdera hur vi ser på 90-talets it-bubbla och dess effekter på den svenska ekonomin. Utan den hade dagens blomstrande internetsektor aldrig tagit form, hävdar sex forskare på Handelshögskolan i en ny rapport.

Skateboards och pizza på kontoret. Substanslösa fantasivärderingar, börsnoterade internetkonsulter med miljardförluster, tusentals anställda – och till slut en spektakulär börskollaps. För de allra flesta svenskar förknippas det sena 90-talets it-boom främst med dyrköpta läxor om marknadspsykoser och finansbubblor.

I själva verket var perioden helt avgörande för att skapa dagens blomstrande svenska techsektor. Det hävdar sex forskare från Handelshögskolan i Stockholm, som i en färsk rapport kartlagt den svenska internekomins rötter.

“Den här tidsperioden förtjänar upprättelse. Den skapade lärdomar, lade grunden och sådde frön till den andra it-vågen, som vi ser idag”, säger Robin Teigland, professor på Handelshögskolan och en av författarna till rapporten.

Läs mer: "Med pengarna kommer ett ansvar"

De fyra forskarna har samlat in data om över 17 000 personer på ledande positioner på drygt 4 400 bolag verksamma i internet- och startupsektorn mellan åren 2007 och 2016. Till det har man lagt data på över 104 inflytelserika bolagsgrundare, investerare och andra som var verksamma under den första it-boomen i slutet av 90-talet.

Det kanske mest talande exemplet är betaltjänsten Klarna, som idag värderas till över 19 miljarder kronor.

I många fall finns direkta kopplingar mellan personer och kapital från den första it-boomen och nutidens mest uppmärksammade internetföretag. Klarna, Spotify, iZettle, King, Mojang och Avito, sex av de senaste årens högst värderade bolag i techsektorn, har alla direkta eller indirekta kopplingar till individer som var verksamma och kapital som lösgjordes under det sena 90-talets svenska it-boom (se grafik nedan).

Det kanske mest talande exemplet är betaltjänsten Klarna, som idag värderas till över 19 miljarder kronor.

År 2005, då bolagets grundare fortfarande var studenter på Handelshögskolan, investerade affärsängeln Jane Walerud en halv miljon kronor i utbyte mot 10 procent av bolaget. Hon engagerade sig även som rådgivare och teknisk expert i bolaget. Jane Walerud blev förmögen under den första it-boomen, då hon tillsammans med övriga grundare sålde bolaget Bluetail till Nortel Networks för 1,6 miljarder kronor.

E-handelssajten Avito är en rysk köp- och säljsajt som nyligen värderades till 22,5 miljarder kronor och fram till i höstas hade Kinnevik som storägare. En av bolagets grundare, Jonas Nordlander, har en bakgrund som första vd på auktionssajten Tradera, som grundades år 1999 och såldes till amerikanska Ebay år 2006.

Traderas grundare Johan Brenner är i dag partner vid riskkapitalbolaget Creandum, som investerade i Spotify redan 2008, och även delägare i andra uppmärksammade teknikbolag som Tictail, Izettle och Neo Technology.

Speljätten King, som nyligen såldes till amerikanska Activision Blizzard för drygt 50 miljarder kronor, grundades år 2003 av Riccardo Zacconi, Patrik Stymne, Thomas Hartwig, Sebastian Knutsson och Lars Markgren. De lärde alla känna varandra på Spray, som grundades som ett internetkonsultföretag år 1995.


I dag, enligt forskarna, matas erfarenheterna från den tiden tillbaka in i ett mer väl fungerande ekosystem för entreprenörskap i Sverige. I synnerhet i Stockholm finns en kombination av informella nätverk med rötterna i dåtidens internetbolag och pengar som tjänades in då, som nu återinvesteras i nya företag och entreprenörer.

“Det kan handla om kunskapen hur man hanterar en riskkapitalist och förmågan att lära sig av sina misstag. Det finns en massa kompetens och resurser idag som skapades då”, säger Robin Teigland.


Enligt en uppskattning från tidningen Affärsvärlden tappade de 31 största it-företagen på Stockholmsbörsen över 300 miljarder kronor i bolagsvärde när it-bubblan kollapsade.

Felet, enligt Robin Teigland, låg aldrig i bolagens affärsidéer. Utan snarare i investerarnas uppblåsta förväntningar.

“Problemet var aldrig entreprenörerna, utan snarare hajpen och idén om att tjäna snabba pengar på dem”, säger Robin Teigland.



Läs även: Tillbaka till framtiden - IT-yrans profiler 15 år senare

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera