Hoppa till innehållet

Uppsala-bolaget Hansoft får nya amerikanska ägare

Creandums portföljbolag Hansoft som gör projektplaneringsverktyg köps upp av amerikanska Perforce. ”Det blev en prislapp som jag är väldigt nöjd med”, säger medgrundaren till Di Digital.

Patric Palm, Hans Dahlström och Erik Olofsson är grundare av Hansoft, som nu får nya amerikanska ägare.
Patric Palm, Hans Dahlström och Erik Olofsson är grundare av Hansoft, som nu får nya amerikanska ägare.

I april köptes Uppsalabolaget Trade Extensions av amerikanska Coupa Software för över 400 miljoner kronor, ett av de större svenska uppköpen i år. Nu är det dags för nästa storaffär i regionen när mjukvarubolaget Hansoft får nya ägare.

Hansoft (NTL) utvecklar projektplaneringsverktyg och tog 2014 in 80 miljoner i kronor från bland annat riskkapitalbolaget Creandum. Bolaget har därefter varit ett av de snabbast växande i Uppsala län.

Nu köper amerikanska Perforce upp Hansoft, vars planeringsplattform används av teknikintensiva bolag inom bland annat IoT-sektorn och rymdbranschen.

Köpeskillingen vill han inte prata om, men medgrundaren Patric Palm uppger för Di Digital att det är en av de största försäljningarna av ett teknikbolag från Uppsala som skett.

”Hansoft är ett kostnadseffektivt bolag med bra lönsamhet. Det i kombination med en stark produkt gör att det blev en prislapp som jag är väldigt nöjd med. Det är därför det blev en affär”, säger Patric Palm till Di Digital.

Läs mer: Creandum investerar i AI-app för affärsresor

2016 omsatte Hansoft AB 53,4 miljoner kronor och gjorde ett resultat på 3,4 miljoner kronor

Huvudägare av Hansoft innan försäljningen var grundartrion Patric Palm, Hans Andersson och Erik Olofsson. I ägarledet finns även riskkapitalbolaget Creandum liksom bland annat Mårten Mickos som är vd för Hackerone och tidigare vd på Uppsala-kopplade MySQL.

Grundarna bakom Hansoft kommer att fortsätta arbeta med Favro, som är en fristående avknoppning från Hansoft som också utvecklar tjänster för projektplanering, men målgruppen är bredare och inte lika tydligt fokuserad på teknik.

Patric Palm berättar att Perforce och Hansoft redan innan köpet hade en tät relation.

”Matchingen vad gäller produkten är perfekt. Från det perspektivet kan jag inte tänka mig en bättre ägare.”

Stannar Hansoft kvar i Uppsala?
"Det får Perforce svara på. I och med köpet klipps mina band till Hansoft. Men i diskussionerna har det inte funnits någon tanke på att Perforce ska flytta Hansoft från Uppsala.”

Läs mer: Uppsalabolag köps av amerikansk jätte för 400 miljoner

Patric Palm ser försäljningen av Hansoft som ett styrkebesked för stadens techscen. Han minns hur det såg ut för 10 år sen.

”Då var Uppsala en biotech-stad. Starbreeze låg i och för sig i Uppsala på den tiden, men det fanns inte många bolag som tagit in riskkapital. Nu bubblar det upp många nya techbolag. Det finns ett jätteintresse från universitets studenter, säger han och fortsätter:

”Det är en helt annan stad än det var för 10 år sen. Folk älskar att säga att riskkapitalet inte orkar ta tåget 40 minuter till stan, men det är inte sant. Det finns ett stort intresse för bolag i Uppsala.”

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera