Annons

Uppsala-bolaget Hansoft får nya amerikanska ägare

Patric Palm, Hans Dahlström och Erik Olofsson är grundare av Hansoft, som nu får nya amerikanska ägare.
Patric Palm, Hans Dahlström och Erik Olofsson är grundare av Hansoft, som nu får nya amerikanska ägare.
Creandums portföljbolag Hansoft som gör projektplaneringsverktyg köps upp av amerikanska Perforce. ”Det blev en prislapp som jag är väldigt nöjd med”, säger medgrundaren till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I april köptes Uppsalabolaget Trade Extensions av amerikanska Coupa Software för över 400 miljoner kronor, ett av de större svenska uppköpen i år. Nu är det dags för nästa storaffär i regionen när mjukvarubolaget Hansoft får nya ägare.

Hansoft (NTL) utvecklar projektplaneringsverktyg och tog 2014 in 80 miljoner i kronor från bland annat riskkapitalbolaget Creandum. Bolaget har därefter varit ett av de snabbast växande i Uppsala län.

Nu köper amerikanska Perforce upp Hansoft, vars planeringsplattform används av teknikintensiva bolag inom bland annat IoT-sektorn och rymdbranschen.

Köpeskillingen vill han inte prata om, men medgrundaren Patric Palm uppger för Di Digital att det är en av de största försäljningarna av ett teknikbolag från Uppsala som skett.

”Hansoft är ett kostnadseffektivt bolag med bra lönsamhet. Det i kombination med en stark produkt gör att det blev en prislapp som jag är väldigt nöjd med. Det är därför det blev en affär”, säger Patric Palm till Di Digital.

Läs mer: Creandum investerar i AI-app för affärsresor

2016 omsatte Hansoft AB 53,4 miljoner kronor och gjorde ett resultat på 3,4 miljoner kronor

Huvudägare av Hansoft innan försäljningen var grundartrion Patric Palm, Hans Andersson och Erik Olofsson. I ägarledet finns även riskkapitalbolaget Creandum liksom bland annat Mårten Mickos som är vd för Hackerone och tidigare vd på Uppsala-kopplade MySQL.

Grundarna bakom Hansoft kommer att fortsätta arbeta med Favro, som är en fristående avknoppning från Hansoft som också utvecklar tjänster för projektplanering, men målgruppen är bredare och inte lika tydligt fokuserad på teknik.

Patric Palm berättar att Perforce och Hansoft redan innan köpet hade en tät relation.

”Matchingen vad gäller produkten är perfekt. Från det perspektivet kan jag inte tänka mig en bättre ägare.”

Stannar Hansoft kvar i Uppsala?
"Det får Perforce svara på. I och med köpet klipps mina band till Hansoft. Men i diskussionerna har det inte funnits någon tanke på att Perforce ska flytta Hansoft från Uppsala.”

Läs mer: Uppsalabolag köps av amerikansk jätte för 400 miljoner

Patric Palm ser försäljningen av Hansoft som ett styrkebesked för stadens techscen. Han minns hur det såg ut för 10 år sen.

”Då var Uppsala en biotech-stad. Starbreeze låg i och för sig i Uppsala på den tiden, men det fanns inte många bolag som tagit in riskkapital. Nu bubblar det upp många nya techbolag. Det finns ett jätteintresse från universitets studenter, säger han och fortsätter:

”Det är en helt annan stad än det var för 10 år sen. Folk älskar att säga att riskkapitalet inte orkar ta tåget 40 minuter till stan, men det är inte sant. Det finns ett stort intresse för bolag i Uppsala.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies