Annons

Uppsalabolag köps av amerikansk jätte för 400 miljoner

Backstage Invests vd Fredrik Tilander och domkyrkan i Uppsala. Kollage.
Backstage Invests vd Fredrik Tilander och domkyrkan i Uppsala. Kollage.
Uppsalabolaget Trade Extensions köps av den amerikanska mjukvarujätten Coupa Software för över 400 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Uppsalabolaget Trade Extensions som arbetar med mjukvara för att optimera upphandlingar har köpts av det börsnoterade amerikanska mjukvarubolaget Coupa Software för 45 miljoner dollar, motsvarande drygt 400 miljoner kronor.

Det framgår av dokument från den amerikanska finansinspektionen.

De affärsmässiga villkoren är man överens om men en del praktiskt arbete återstår kring affären.

”Jag bekräftar att vi har skrivit under ett avtal och att det är noterat enligt amerikanska börsregler, mer än så kan jag inte säga eftersom vi har skrivit under ett sekretessavtal och inte kan yppa oss om affären”, säger bolagets ordförande Per Hjelm till Di Digital

Mjukvarubolaget Coupa Software grundades 2006 och börsnoterades hösten 2016 på Nasdaq-börsen. Marknadsvärdet var den 10 april 1,27 miljarder dollar eller omkring 11,5 miljarder svenska kronor.

Trade Extensions grundades år 2000 av svenska matematiker inom fältet optimering av algoritmer. Tillväxten har sedan dess årligen legat på omkring 20-30 procent, samtidigt som bolaget har varit lönsamt, enligt branschtidningen Spendmatters. Trade Extensions mjukvara underlättar strategiska inköp med hjälp av algoritmer.

På kundlistan finns bland annat Maersk, P&G, Tesco, BP och Unilever.

I ägarlistan till Trade Extensions återfinns riskkapitalbolaget Backstage Invest vars vd Fredrik Tilander förra året utnämndes till en av Sveriges mäktigaste techinvesterare av Di Digital. Backstage Invest grundades av hans pappa Jörgen Tilander.

Läs mer: Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Fredrik Tilander

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer