Hoppa till innehållet

Uppskruvat tempo när svenska teknikbolag byter ägare

2017 ser ut att bli ett rekordår för försäljningar av svenska teknikbolag. Det uppskruvade tempot är resultatet av flera års ökande investeringar, en börs på högvarv och storbolagens digitala omställning.

Daniel Blomquist, operativ partner på Creandum, Björn Bergström, investment manager på Industrifonden, Mikael Karlsson, vd på Almi Invest. Foto: Creandum/Industrifonden/Almi Invest. Kollage.
Daniel Blomquist, operativ partner på Creandum, Björn Bergström, investment manager på Industrifonden, Mikael Karlsson, vd på Almi Invest. Foto: Creandum/Industrifonden/Almi Invest. Kollage.

”Många har sett att det finns kvalitet i techbolagen. De växer och kan tjäna pengar. Då ökar aptiten”, säger Daniel Blomquist (NTL) som är operativ partner på riskkapitalbolaget Creandum (NTL).

Förra året bytte rekordmånga svenska teknikbolag ägare. Totalt handlade det om 61 stycken bolag som antingen såldes eller börsnoterades.

Nu har tempot höjs ytterligare.

Redan i maj månad hade 41 bolag sålts under 2017, enligt data från Di Digitals databastjänst Nordic Tech List. Exitklimatet är alltså stekhett nu.

Läs även: Bäddat för köpfest – därför kan 2017 slå rekord

En av de sannolikt största affärerna på många år i tech-Sverige skedde så sent som i slutet av maj när den franska energibjässen Engie köpte det Göteborgsbaserade Icomera (NTL). Bolaget, som specialiserat sig på wifi-lösningar för bussar och tåg, räknar med att omsätta drygt 600 miljoner kronor under 2017, vilket borgar för en prislapp på över miljarden.

Läs mer: Fransk börsbjässe köper wifi-bolag från Göteborg

Vi har haft en hög takt de senaste två åren

Ett annat bolag som bytt ägare är Uppsala-bolaget Trade Extensions (NTL), som köptes av det amerikanska börsbolaget Coupa Software för hela 400 miljoner kronor.

Läs mer: Uppsalabolag köps av amerikansk jätte för 400 miljoner

Parallellt med försäljningarna har elva tekniktungabolag, bland annat Bambuser (NTL), Unibap (NTL) och Xmreality (NTL), gått till börsen.

Riskkapitalister som Di Digital har pratat med bekräftar att tempot har skruvats upp.

”Vi har haft en hög takt de senaste två åren, med tolv exits i techbolag”, säger Björn Bergström (NTL) som är investment manager på stiftelsen Industrifonden (NTL).

Flera år med rekordhöga investeringar i svenska techbolag har krattat manegen för dagens stora utbud av uppköpsobjekt. På köpsidan har börsen kvicknat till samtidigt som amerikanska bolag fortsätter shoppa svenskt. Dessutom ger sig nya köpare in på marknaden.

Mikael Karlsson är vd på statliga Almi Invest (NTL) som med sju exits i år är den flitigaste säljaren. Bland annat har portföljbolagen Limes Audio (NTL) och Donya Labs (NTL) sålts till Google respektive Microsoft.

Läs mer: Microsoft köper svenskt 3D-bolag

Han ser ett större intresse för startupbolag från industriella köpare än på många år.

”Det har länge pratats om att svenska storbolag borde samarbeta med eller köpa startups för att hålla sig innovativa. Nu börjar vi se det även i praktiken.”

Daniel Blomquist på Creandum berättar att för fem år sedan skedde alla deras försäljningar till andra techbolag, främst amerikanska sådana.

Alla ingredienser har blivit starkare

Men nu har även private equity-bolagen fått upp ögonen för tech. Ett exempel är Nordic Capital som gått i bräschen med sin digitala betalkoncern Bambora (NTL).

Läs mer: Så byggde Nordic Capital ett techbolag från grunden

”Det går inte heller att sticka under stol med att börsen har gått starkt. När börsen är skakig så är det svårare att göra exit där”, säger Daniel Blomquist.

Läs mer: Stor turbulens för börsens tech-noteringar

Många skulle hellre se att de svenska teknikbolagen stannade i svensk ägo. Men Norden har bland de mest livskraftiga startupmiljöerna i världen, och följaktligen omvärldens ögon på sig.

”Internationella köpare är intresserade av nordiska techbolag därför att här finns innovationskraft och en förmåga att bygga bolag som går direkt till en global marknad”, säger Björn Bergström.

När Daniel Blomquist blickar framåt ser han ett nordiskt ekosystem som stadigt blir starkare. Entreprenörer, änglar och riskkapitalister vinner viktiga erfarenheter som de tar med sig till nya bolag samtidigt som mer kapital strömmar in.

Läs även: 2016 ett rekordår för svensk tech – hit gick de 500 rundorna

”Alla ingredienser har blivit starkare. Det borde leda till framgångsrika bolag, vilket i sin tur är intimt förkopplat till exits.”


Antal exits 2017:
41 stycken

Branscherna med flest exits under 2017:
Hårdvara: 5
Konsultbolag: 4
E-handel: 4
Företagsmjukvara: 4

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera