Annons

Uppstickaren har tecknat bolån för 3 miljarder: ”Tar kunder från bankerna”

Hypotekets två grundare: vd:n Carl Johan Nordquist (tv) och kundchefen Dag Wardaeus.
Hypotekets två grundare: vd:n Carl Johan Nordquist (tv) och kundchefen Dag Wardaeus. Foto: Jonas Eng
Hypoteket lånade ut 3 miljarder kronor under sitt första år. Nu fyller Schibsted på bolagets kassa med 40 Mkr. ”Vi ser storbankerna som konkurrenter”, säger vd:n Carl Johan Nordquist.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Storbankerna får allt fler konkurrenter vars bolån finansieras direkt av pensionsfonder och större institutioner.

Startupbolaget Hypoteket (NTL), där norska Schibsted är storägare, lånade under sitt första år ut 3 miljarder kronor. Kunderna kommer främst från de fyra storbankerna, säger vd:n Carl Johan Nordquist.

”Det är framförallt storbankerna vi plockar kunder ifrån och som vi ser som konkurrenter”, säger han.

Modellen bygger på att bankerna försvinner ur bolånens värdekedja. Bolag som Hypoteket tar över kreditbedömningen och kundkontakten och institutionerna står för kapitalet.

Hypotekets rörliga ränta ligger på måndagen på 1,28 procent. Det är lägre än samtliga storbankernas snitträntor. Utlåningen började i mars i fjol och bolaget överträffade sitt egna mål på 2 miljarder kronor.

”Det tar ett tag att få processerna på plats och våga dra upp utlåningstakten. Nu gasar vi på”, säger Carl Johan Nordquist.

Läs mer: Bolånekriget: ”Det går att lägga sig lägre än storbankerna” 

Vid årsskiftet hade Hypotekets konkurrent Stabelo (NTL), som delägs av Avanza, lånat ut 4,2 miljarder kronor.

De två uppstickarna har bara en bråkdels procent av den totala bolånemarknaden i Sverige. Men av de lån som nytecknas eller binds om varje år blir andelen uppskattningsvis några procentenheter.

”Det är en liten del idag. Men den ökar väldigt fort. Bara för något år sedan fanns inte den här typen av produkt”‚ säger Dan Ouchterlony, investerare på Schibsted Growth.

Schibsted har nyligen fyllt på Hypotekets kassa med ytterligare 40 miljoner kronor. Hur stor andel av bolaget mediekoncernen äger vill ingen av parterna uppge. Än så länge är Hypoteket förlustdrivande.

”Det här kommer att bli ett race över decennier. Men vi är långsiktiga”, säger Dan Ouchterlony.

Läs mer: Ett år utan lansering för bolåneutmanaren: ”Enklas plan står fast” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer