Annons

Flera banker ombord: ”Bildar stor utmanare inom bolån”

Nya bostäder i Årsta i Stockholm.
Nya bostäder i Årsta i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Startupbolaget Borgo bildar hypoteksbolag ihop med Ålandsbanken, Ica Banken, Ikano Bank och Söderberg & Partners. ”Detta möjliggör att vi på riktigt kan utmana på bolånemarknaden”, säger Gustav Berggren, vd och grundare på Borgo.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I mitten av juli kunde Di Digital avslöja att ännu en aktör var på väg att slå sig in på den konkurrensutsatta bolånemarknaden. 

Utmanaren hette Borgo och hade startats av Avanza-veteranerna Gustav Berggren och Peter Walldour, tillsammans med Carl Martinson och Adam Lewenhaupt. Borgo skulle utmana storbankerna med lägre räntor, enligt Di Digitals avslöjande. Man hade redan tagit in 7 miljoner kronor i en investering från betaljätten Klarna.

Våra nya ägare har miljontals kunder.

Nu står det klart att Ålandsbanken, Ica Banken, Ikano Bank, Söderberg & Partners och Borgo har tecknat avtal om att etablera ett gemensamt hypoteksbolag på den svenska marknaden. Det nya hypoteksbolaget ska, på sikt, erbjuda en komplett plattform av bolåneprodukter för svenska konsumenter med fokus på långsiktighet, trygghet och kvalité, heter det.

”De köper majoriteten av Borgo AB. Men det blir vår management som sätter upp det gemensamma hypoteksbolaget”, säger Borgos vd Gustav Berggren.

Han uppger att bolaget har ägnat 1,5 år åt att bygga sin bolåneplattform, med egen teknik och processer. 

”Nu får vi in jättestarka ägare som möjliggör att vi på riktigt kan utmana på bolånemarknaden”, säger han.

Vad hypoteksbolaget ska heta är ännu oklart.

Samma sak gäller när tjänsten ska lanseras.

”Det beror ju på tillståndsprocesser och annat. Men det är ett stort och brett projekt. Titta på ägarna och deras kundbaser. De har ju miljontals kunder”, säger Gustav Berggren. 

Ska verksamheten bedrivas under eget varumärke?

”Det får vi återkomma till. Det är upp till ägarna själva.”

Vad säger er delägare Klarna om detta?

”Klarna är positiva till affären, men är inte del av hypoteksprojektet.”

På Ica Banken ser man satsningen som ett sätt att flytta fram sina positioner ytterligare.

”Ica Banken ska erbjuda en smart och enkel helhetslösning för vardagsekonomin och i detta ingår självklart ett konkurrenskraftigt bolåneerbjudande”, säger Marie Halling, vd på Ica Banken.

Läs mer: Enkla slår tvivlarna på fingrarna – på väg att rulla ut bolån på 0,95 procent 

Även Ålandsbanken ser satsningen som långsiktig. 

”Att lansera ett nytt hypoteksbolag tillsammans med så starka och etablerade partners säkerställer långsiktighet och stabilitet”, säger Peter Wiklöf, vd på Ålandsbanken.

Ålandsbanken och deras dotterbolag Crosskey ska tillhandahålla plattformslösningar för det nya hypoteksbolaget.

Skapandet av det nya bolaget och transaktionen med Borgo är villkorade av genomförda tillståndsprocesser hos Finansinspektionen.

Tre exempel på andra digitala bolåneuppstickare är Enkla, Schibsteds Hypoteket och Avanzas Stabelo.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer