Annons

Uppstickarna ger ut bolån för 1 miljard kronor i månaden

Digitala bolånebolag ökar sin utlåning snabbt – men från låga volymer. ”Förmodligen” pressar de räntorna redan nu, skriver Riksbanken i en ekonomisk kommentar med nya data över marknaden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

De så kallade bolåneutmanarna – som med ett digitalt upplägg och en ny affärsmodell vill utmana bankerna – stod i november i fjol för 19,3 miljarder av de svenska hushållens totala bolån på 3 429 miljarder kronor. 

Det skriver Riksbanken i en ekonomisk kommentar och konstaterar att trots att de nya aktörerna bara står för 0,6 procent av svenskarnas totala bolån, så påverkas bolånemarknaden ”förmodligen” redan i dag genom att konkurrensen ökar och räntorna pressas ned.

Riksbanken noterar att de svenska bankernas bolånemarginaler började minska ungefär samtidigt som bolåneutmanarnas – eller bostadskreditsinstitutens – volymer började öka.

De nya aktörerna står för en låg men snabbt växande andel av utlåningen och lånar i snitt ut nästan 1 miljard kronor i månaden till svenska hushåll. I dag är sjutton företag klassade som bostadskreditsinstitut. Av dessa har tio stycken rätt att utfärda bolån till hushåll – men bara fyra bolag har börjat låna ut, skriver Riksbanken. 

Till de mer namnkunniga bolagen räknas bland annat Schibsted-ägda Hypoteket och Avanza-backade Stabelo som tillsammans har lånat ut drygt 15 miljarder kronor. 

I november i fjol var uppstickarbolagens rörliga bolåneränta (kortare än tre månader) i snitt 0,25 procentenheter lägre än hos bankerna. 

Läs även: Bolåneutmanaren: ”Storbankernas räntor kan sänkas med 20 punkter”

Bolagen själva brukar lyfta fram sina digitaliserade och standardiserade processer som skälet till att de kan erbjuda lägre ränta. Men Riksbanken konstaterar att en ytterligare förklaring till räntegapet är att bostadskreditinstitutens affärsidé är att endast låna ut till bolånetagare som är relativt lågt belånade.

Riksbanken avslutar den ekonomiska kommentaren med att notera att om de fyra bostadskreditsinstitut som i dag ger ut bolån fortsätter att öka sina volymer – samtidigt som fler aktörer kommer in på marknaden – kan de komma att påverka den svenska bolånemarknaden i större utsträckning framöver. En möjlig begränsning för aktörernas kundtillväxt kan dock vara deras strikta krav på bolånetagarna, skriver Riksbanken. 

Ett annat hinder, som Di Digital har beskrivit bland i fallet med bolaget Enkla, är svårigheterna med att säkra finansieringen av de medel som lånas ut.

Läs även: Collector dumpade bolåneutmanaren Enkla redan innan jul

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer