Hoppa till innehållet

Uppsving för kvinnliga investerare i Stings nya fond

Stings riskkapitalbolag Propel Capital har stängt sin fjärde fond med 12,4 miljoner kronor för investeringar i unga startupbolag. Bland de 40 affärsänglarna som deltar är 10 kvinnor.

Från vänster: Eva Reman, Ingrid Salén, Charlotte Mattfolk, Johanna Wollert Melin, Anna Ljungbergh och Stings Jill Lindström.
Från vänster: Eva Reman, Ingrid Salén, Charlotte Mattfolk, Johanna Wollert Melin, Anna Ljungbergh och Stings Jill Lindström.Bild: Sting

”Andelen kvinnliga investerare utgör ett dramatiskt uppsving från tidigare år. I tredje omgången hade vi exempelvis bara två kvinnor”, säger Jill Lindström, marknadschef på den stiftelseägda acceleratorn Sting.

Fyrtio affärsänglar är med och investerar när Stings riskkapitalbolag Propel Capital tar in 12,4 miljoner kronor i sin fjärde investeringsfond. Ambitionen är att göra 40 investeringar i bolag som deltar i Stings accelerator- eller inkubatorprogram de kommande 18 månaderna. Kapitalet ska investeras från och med augusti och fram till december 2018.

”Rundan blev övertecknad så kapitalet kommer att räcka längre än ett år. Affärsänglarna är fria att göra privata följdinvesteringar om de vill”, säger Jill Lindström på Sting.

Hon menar att Propel Capitals modell inspirerat andra inkubatorer runt om i landet.

”Sting har bland annat hjälpt Minc i Malmö som nu har en liknande investeringsverksamhet. Flera andra Propel Capital-inspirerade verksamheter är på gång på inkubatorer i andra städer. Ett exempel är Arctic Business Incubator i Luleå”, säger hon.

Jämför bolåneräntor ¬– från 1,25% (extern tjänst)

Propel Capitals första fond lanserades hösten 2014 och har enligt Jill Lindström bidragit till att bygga åtskilliga framgångsrika startupbolag. Vidare har programmet fonden fungerat som en bra introduktion för nya investerare som vill ha tillgång till Stockholms startupscen.

Sedan starten 2014 har Propel Capitals tre fonder investerat 18 miljoner kronor i 60 Sting-bolag. De bolagen har gått vidare till at ta in ytterligare drygt 100 miljoner kronor i riskkapital.

”Sellpy, Karma och Sudio är exempel på startupbolag som tagit emot investeringar från Propel Capital, och sedan växt sig starka. Sellpy, som säljer begagnade kläder på nätet, har idag 180 medarbetare och H&M som delägare. Karma, som räddar mat i en app, har tagit in pengar från Norrsken, Sophia Bendz och Avito-grundarna, samt tecknat avtal med alltifrån Ica till Scandic Hotels”, förklarar Jill Lindström.

Bland de 40 affärsänglar som investerar i Stings fjärde fond finns många kända profiler. En är det före detta NHL-proffset Mathias Weinhandl, som tidigare investerat i Bluecall, Challengize, Linkura och Stilla.

”Han är hälsointresserad och har gjort ett tiotal startupinvesteringar redan”, säger Jill Lindström.

Ett annat känt namn är Boel Rydenå-Swartling, investerare och ordförande i Charge Amps, samt investerare i Ekoligens och Froda.

De ansluter till en namnkunnig grupp investerare som varit med i tidigare Propel-omgångar. Ett exempel är Bo Mattsson, grundare av Cint som såldes till Nordic Capital 2016 för en dryg miljard. Han har bland annat investerat i Sting-bolag som Qasa och Match2one.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera