Annons

Uppsving för kvinnliga investerare i Stings nya fond

Från vänster: Eva Reman, Ingrid Salén, Charlotte Mattfolk, Johanna Wollert Melin, Anna Ljungbergh och Stings Jill Lindström.
Från vänster: Eva Reman, Ingrid Salén, Charlotte Mattfolk, Johanna Wollert Melin, Anna Ljungbergh och Stings Jill Lindström. Foto: Sting
Stings riskkapitalbolag Propel Capital har stängt sin fjärde fond med 12,4 miljoner kronor för investeringar i unga startupbolag. Bland de 40 affärsänglarna som deltar är 10 kvinnor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Andelen kvinnliga investerare utgör ett dramatiskt uppsving från tidigare år. I tredje omgången hade vi exempelvis bara två kvinnor”, säger Jill Lindström, marknadschef på den stiftelseägda acceleratorn Sting.

Fyrtio affärsänglar är med och investerar när Stings riskkapitalbolag Propel Capital tar in 12,4 miljoner kronor i sin fjärde investeringsfond. Ambitionen är att göra 40 investeringar i bolag som deltar i Stings accelerator- eller inkubatorprogram de kommande 18 månaderna. Kapitalet ska investeras från och med augusti och fram till december 2018.

”Rundan blev övertecknad så kapitalet kommer att räcka längre än ett år. Affärsänglarna är fria att göra privata följdinvesteringar om de vill”, säger Jill Lindström på Sting.

Hon menar att Propel Capitals modell inspirerat andra inkubatorer runt om i landet.

”Sting har bland annat hjälpt Minc i Malmö som nu har en liknande investeringsverksamhet. Flera andra Propel Capital-inspirerade verksamheter är på gång på inkubatorer i andra städer. Ett exempel är Arctic Business Incubator i Luleå”, säger hon.

Jämför bolåneräntor ¬– från 1,25% (extern tjänst)

Propel Capitals första fond lanserades hösten 2014 och har enligt Jill Lindström bidragit till att bygga åtskilliga framgångsrika startupbolag. Vidare har programmet fonden fungerat som en bra introduktion för nya investerare som vill ha tillgång till Stockholms startupscen.

Sedan starten 2014 har Propel Capitals tre fonder investerat 18 miljoner kronor i 60 Sting-bolag. De bolagen har gått vidare till at ta in ytterligare drygt 100 miljoner kronor i riskkapital.

”Sellpy, Karma och Sudio är exempel på startupbolag som tagit emot investeringar från Propel Capital, och sedan växt sig starka. Sellpy, som säljer begagnade kläder på nätet, har idag 180 medarbetare och H&M som delägare. Karma, som räddar mat i en app, har tagit in pengar från Norrsken, Sophia Bendz och Avito-grundarna, samt tecknat avtal med alltifrån Ica till Scandic Hotels”, förklarar Jill Lindström.

Bland de 40 affärsänglar som investerar i Stings fjärde fond finns många kända profiler. En är det före detta NHL-proffset Mathias Weinhandl, som tidigare investerat i Bluecall, Challengize, Linkura och Stilla.

”Han är hälsointresserad och har gjort ett tiotal startupinvesteringar redan”, säger Jill Lindström.

Ett annat känt namn är Boel Rydenå-Swartling, investerare och ordförande i Charge Amps, samt investerare i Ekoligens och Froda.

De ansluter till en namnkunnig grupp investerare som varit med i tidigare Propel-omgångar. Ett exempel är Bo Mattsson, grundare av Cint som såldes till Nordic Capital 2016 för en dryg miljard. Han har bland annat investerat i Sting-bolag som Qasa och Match2one.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer